Banenmatch integreert Indeed

Jawel, ik ben nog nauwelijks bekomen van het nieuws dat Banenmatch haar freemium roots achter zich heeft gelaten of de volgende verrassing dient zich aan: Banenmatch laat ook banen via Indeed zien. Waarbij de site eerst haar eigen vacatures laat zien en aansluitend vacatures die op Indeed staan. Let op:

Banenmatch | Zoekresultaat 

Inderdaad, ik dacht eerst ook dat Banenmatch niet kan tellen. Maar dat 3 vacatures gevonden in Voorschoten is geen telfout van Banenmatch; dat zijn daadwerkelijk drie vacatures die op Banenmatch zijn geplaatst (te herkennen aan de hyperlink meer). De overige vacatures zijn van Indeed. Wat blijkt als je op een dergelijke vacature klikt.

Want als je dat doet, krijg je dit te zien:

Indeed | Vacaturedetails

Kijk nou eens! Waar ik normaliter via Indeed alleen maar een pagina met vacatures te zien krijg, is er nu sprake van een pagina waarin meer details worden getoond. En pas als ik op de hyperlink vacature bekijken of erop solliciteren klik, ga ik naar de site van de vacaturehouder.

Blijkbaar heeft Indeed een grote behoefte om zichzelf te tonen voordat de bezoeker naar de originele vacaturepagina gaat. Waarmee Indeed zich dus bij elke getoonde vacature zich als een wethouder Hekking op de voorgrond wenst te plaatsen. Branding ten koste van user experience… en tegelijkertijd natuurlijk een risico voor Banenmatch dat Indeed zich tussen Banenmatch en de bezoekers worstelt. Voor de werkzoeker is er het nadeel van de vermijdbare extra klik. Waar Indeed ongetwijfeld maling aan zal hebben.

Interessant hierbij is dat Banenmatch dus feitelijk ook vacatures op haar site laat zien die van andere vacaturesites afkomstig zijn. Wat volgens mij een unicum onder grote vacaturesites is! En ik niet bekend ben met de opinie van de andere vacaturesites; maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat daar een probleem mee zal bestaan.

Overigens is de user epxerience via het zoekresultaat van Banenmatch niet goed want voor een bezoeker is niet duidelijk dat feitelijk naar twee volstrekt verschillende gegevensbronnen wordt gekeken. Hoewel dit op zich geen probleem hoeft te zijn, is het verwarrend als ik zowel bij de vermelding van het aantal vacatures als bij de verfijningsopties een getal zie staan dat niet klopt met het aantal zichtbare vacatures. Banenmatch zou duidelijker moeten (en kunnen) aangeven hoe het zoekresultaat tot stand is gekomen. Tegelijkertijd biedt Banenmatch de bezoeker een grotere keus aan potentieel relevante vacatures en dat lijkt me in het voordeel van een werkzoeker. Waarbij de nauwkeurigheid van het zoekresultaat natuurlijk wel een zeer belangrijke rol speelt, maar daar heb ik verder niet naar gekeken.

Banenmatch is , voor zover ik weet, Banenmatch de eerste van de grote vacaturesites is die Indeed in de armen sluit en een potentieel dodelijke samenwerking met deze partij aangaat. Mogelijk met als motto: keep your friends close but your enemies even closer.  Moedig.

Geef een reactie

9 Comments
 • Marcel van der Meer
  says:

  @Gilbert, nou dat is fijn dat de bodem niet in zicht is. Het was voor mij 1+1=3.

  En ja klikwork is geen generieke banensite, maar werven exclusief ICT specialisten voor ICT dienstverleners en producenten. Ander businessmodel, ander verdienmodel.

 • Gilbert van Straalen
  says:

  @Marcel,bodem gelukkig niet in zicht maar er moeten wel 18 mensen van eten dus extra inkomsten zijn altijd welkom.

  Ik keek even op klikwork,dat zijn helaas bedragen die wij niet kunnen rekenen ha ha…dus blijft het bij ons bij schrapen.  

    

 • Marcel van der Meer
  says:

  Dit is puur bedoelt voor extra inkomsten en mogelijk meer traffic (als deze vacatures in de site ook als banenmatch worden geindexeerd maar dat betwijfel ik).

  Volgens mij laat indeed hier de gesponsorde advertenties zien en is het een model zoals Onrecruit, Jobbrokers.

  Indeed heeft meer exposure nodig en breidt haar capaciteit in de breedte uit om inderdaad uiteindelijk de slag om de kandidaat te willen winnen. 

  Als ik dit zo bij elkaar op tel, freemium naar betaald model en nu sponsored advertenties. Is de bodem van de schatkist bij Banenmatch in zicht? 

 • Dirk Goossens
  says:

  Het is treurig. Indeed werkt met eigen, niet corresponderende criteria en toont de vacatures die Banenmatch zelf ook al presenteert.

  Gezocht op ‘senior assistent accountant’  (ik houd van senior assistent functies) krijg ik een resultaat van Banenmatch en vervolgens hetzelfde resultaat bij Indeed. Als ik daarop klik dan krijg ik het tussenscherm, klik ik daarop dan kom ik op Financeplek, waar ik kan doorklikken naar Creativesourcing, een intermediair die mij een groot aantal verplichte velden in de maag splitst zonder mij daarvoor zelfs maar CBP-zekerheid terug te geven.

  • Marc Drees
   says:

   Dat is bijzonder slordig; Banenmatch zou de eigen vacatures natuurlijk nooit bij Indeed terug moeten laten komen. Maar het zou volgens mij betekenen dat ook de Banenmatch vacature dezelfde omweg levert als wat je bij Indeed beschrijft? Afgezien van het vermijdbare Indeed tussenscherm

 • Jos Bodewes
  says:

  De propositie van Banenmatch wordt steeds interessanter, maar of dat nou een positieve ontwikkeling is?
  Ik zou eerder gekozen hebben voor een (nieuw) business model waarbij iedere werkgever/intermediair bijvoorbeeld 2 vacatures/maand voor noppes kan plaatsen en wil deze meer vacatures posten per maand dan dient de premium optie gekozen te worden.