Banenmatch, deBanenSite en Jobselectie bundelen cv-databases

RM_beste Het lijkt deze dagen niet op te kunnen bij Banenmatch. Want na het verlaten van het freemium model en de integratie van Indeed vacatures binnen de eigen site is er nu de melding dat Banenmatch, deBanenSite en Jobselectie de respectievelijke cv-databases bundelen. Met als resultaat een database van bijna 400.000 actieve kandidaten met wekelijks meer dan 4.500 nieuwe kandidaten.

Althans, dat is de informatie die op deBanenSite is te vinden onder het kopje Grootste CV-Database. Maar ik vraag me af of een simpele optelsom van de aantallen cv’s per individuele cv-database wel mogelijk is. Banenmatch zegt 129.987 cv’s te hebben, deBanenSite claimt meer dan 57.000 cv’s en Jobselectie meldt 182.1000 cv’s. Wat bij een eenvoudige optelsom tot bijna 370.000 cv’s leidt. Maar hoeveel overlap zit er tussen deze drie cv-databases? En minstens zo interessant; hoe voorkom je doublures?

Voorlopig is dat voorkomen van doublures niet mogelijk; de gemelde bundeling van de cv-databases is op dit moment niet anders dan een verkoopbundeling. Klanten krijgen toegang tot alledrie de cv-databases voor een bedrag van EUR 199 per maand. En dat betekent dus zoeken in drie verschillende cv-databases. Niet echt ideaal, maar het lage bedrag maakt mogelijk weer een hoop goed.

Overigens is het niet denkbeeldig dat bij gebleken succes de drie sites kijken naar een technische integratie van de verschillende databases. Want eenvoudig klinkt maar mogelijk een stuk ingewikkelder in uitvoering zal blijken te zijn. Maar dat is allemaal van lager zorg.

Want het is voor zover mij bekend een unicum dat vacaturesites hun cv-databases gezamenlijk aan de markt aanbieden.

Ter vergelijking; Monsterboard claimt een cv-database met ruim 450.000 cv’s die wordt aangeboden voor een maandbedrag van EUR 999 (1e maand EUR 799). Nationale Vacaturebank biedt haar cv-database met ongeveer 300.000 cv’s aan voor een maandbedrag van EUR 749. En geheel onvergelijkbaar; de cv-database van Jobbird is (nog) gratis, en bevat 38.740 cv’s.

Met deze propositie wordt een potentieel interessant en aanzienlijk goedkoper alternatief voor Monsterboard en Nationale Vacaturebank in de markt gezet. In hoeverre het tariefsverschil ook in de kwaliteit van de individuele cv’s tot uitdrukking komt is mij onbekend. Evenmin als de bereidheid van klanten om voor het gemak van 1 database een premium van meerdere honderden Euro’s per maand te betalen.

Hoe dan ook, de Nederlandse markt van vacaturesites is bepaald niet saai te noemen. Eerder het tegenovergestelde. De ontwikkelingen zijn nauwelijks bij te houden.

Geef een reactie

4 Comments
 • Karel
  says:

  @Marc,

  Als je zonder toestemming van de gebruiker (de werkzoekende) een database van “werkzoekenden” verkoopt of uitleent aan een andere vacaturebank bijvoorbeeld Jobselectie leent zijn bestand uit aan Banenmatch dan handel je feitelijk in strijd met de voorwaarden waar je als gebruiker akkoord mee bent gegaan. Aangezien het persoonsgegevens zijn (Een cv bevat in het algemeen NAW, werkervaring, opleiding vaak voorzien van geboorte datum en soms BSN nr’s) vallen ze onder de wetgeving van CBP.

  Anders gezegd, de eigenaren van de website zouden juridisch gezien eerst toestemming aan de gebruiker moeten vragen of hij/zij het er mee eens is dat de databases worden gefuseerd. Doe je dit niet dan handel men in strijd met de voorwaarden/wetgeving. 

  Dit is een aanvullend argument dat je deze getallen niet zo maar kan op tellen.

   

  • Marc Drees
   says:

   Er is geen sprake van een fusie van de cv-databases, althans niet op dit moment. Er is slechts sprake van een gemeenschappelijk optrekken van de drie sites waarbij ze toegang tot de drie databases aanbieden voor een bedrag van EUR 199. De afnemer dient nog altijd in ieder database afzonderlijk te zoeken.

 • Karel
  says:

  De vraag is welke kandidaat het eerste melding gaat maken bij College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Volgens de voorwaarden van Jobselectie hebben de kandidaten daar immers geen toestemming voor gegeven.

  ReikwijdteDeze voorwaarden zijn van toepassing op bezoekers van de websites van Jobselectie.nl
  PersoongegevensOp de website van Jobselectie.nl hebt u voorts de keuze om u vrijwillig in te schrijven, solliciteren en/of aan te melden voor de diensten die door Jobselectie.nl worden aangeboden. Voor uw inschrijving, sollicitatie en/of aanmelding op de websites dient u uw persoonsgegevens die worden gevraagd in te vullen.
  DoelspecificatieUw persoonsgegevens worden door Jobselectie.nl gebruikt voor de uitvoering van de door haar aangeboden diensten, waarvoor u zich op de website heeft aangemeld en/of ingeschreven. Dit houdt in dat Jobselectie.nl uw gegevens kan verstrekken aan haar opdrachtgevers, wanneer u aan het door de opdrachtgevers gevraagde profiel voldoet of u heeft gesolliciteerd op een vacature waarvan de gegevens rechtstreeks worden doorgestuurd naar de werkgevende, tevens kunnen bedrijven uw CV opvragen.Voorts zullen uw persoonsgegevens door Jobselectie.nl worden gebruikt voor interne markt- en klanttevredenheidsonderzoeken, direct marketingdoeleinden, om u te informeren over haar diensten en voor de toezending van haar nieuwsbrieven.Zonder uw expliciete toestemming hiervoor, zal Jobselectie.nl uw persoonsgegevens niet aan derden verstrekken voor hun direct marketing activiteiten.