Hrnextexit genomen

congres Natuurlijk heb ik geen recht om te spreken over Hrnextexit het congres van “De Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling” (NVP). Ik ben geen NVP lid meer, heb mij voor iemand anders uitgegeven om naar binnen te komen en zal ontkennen dat ik er geweest ben als mij dit formeel wordt gevraagd. Ik zou mij ook geen HR professional noemen maar ben slechts een observator van HR professionals.

Op De Rijtuigenloods in Amersfoort waren 500 HR professionals losgelaten tussen oude treinstellen met parallel georganiseerde sessies. Zodat iedereen vrolijk van rijtuig naar rijtuig bewoog en elkaar in het voorbijgaan ontmoette. Zeker waren er leuke sessies, al was het lastig om in de vaak overvolle treincoupés door de warmte en slechte lucht kwaliteit, je te concentreren op de ver voor je in de coupé pratende en plaatjes tonende figuren.

Een aantal sessies die mij zijn opgevallen of waar de met de door mij gesproken mensen enthousiast over waren zijn:

Wat mij echter het meest zal bijblijven zijn de gesprekken van en met de passanten tussen de treinstellen. Crisis, generaties en het niet weten waren de woorden die veel werden gebruikt. Ik ben zelfstandig en werk voor mijzelf, zo stelden de meeste mensen die ik ontmoette zich voor.

Waarom stelt iemand zich zo voor? Iemand die in vaste dienst is zegt toch ook niet “ aangenaam ik ben in vaste dienst”. Pars pro toto is een veel gebruikte stijlvorm, maar is het “zelfstandig” zijn het belangrijkste kenmerk om jezelf mee te duiden?

Wat ik nog vreemder vind is “het voor jezelf werken”. Zijn opdrachtgevers daar blij mee? Het klinkt wel heel egotripperig en er is nog weinig gestript. Zouden de ZZP’rs na het luisteren naar Rick ook voor hun opdrachtgever zijn gaan werken? Ik ben benieuwd en hoop dat de volgende keer, als ik verdwaald ben op het perron van het NVP congres, de HR professionals vertellen waar ze professional in zijn. Het zal nog wel een hele kluif voor ze worden.

Geef een antwoord