Vacaturesite top 10: tijdperk freemiums alweer voorbij?

Vacaturemonitor, positiefNa Jobselectie (2 weken geleden) heeft nu ook Banenmatch (afgelopen week) het freemium business model van zich afgeschud. Alleen Jobbird is nog over als freemium vacaturesite in de Vacaturesite top 10, maar ook voor deze site is het de vraag hoelang zij het freemium business model kan volhouden. Het zijn in ieder geval interessante tijden in vacaturesiteland. Waarbij met name Banenmatch zich in de afgelopen week bijzonder heeft geroerd. Want niet alleen werd het freemium business model verlaten, Banenmatch toont tegenwoordig ook de vacatures van Indeed en is met collega vacaturesites DeBanenSite en Jobselectie een samenwerking aangegaan op het gebied van cv-databases.

De maand oktober is bijzonder positief begonnen, met een volume aan unieke vacatures wat over de afgelopen drie weken maar liefst 11,5% uitstijgt boven het volume in dezelfde periode van vorig jaar. Maar het is de laatste tijd opgevallen dat Jobfeed haar cijfers over voorgaande weken vrijwel altijd (en soms zelfs fors) naar beneden bijstelt dus mogelijk is het huidige beeld te optimistisch.

 

 

 

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 38 – 40). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 38 – 40). Bron: Jobfeed

Voor de eerste keer heeft Jobbird ook een score in 2011; een jaar geleden kwam het vogeltje de Vacaturesite top 10 binnengevlogen op de achtste plaats, met stip. Ondertussen staat de enig overgebleven grote freemium vacaturesite alweer geruime tijd op de eerste plaats. Haar ‘oude’ concurrenten Banenmatch en Jobselectie lijken geleidelijk aan meer terrein te verliezen.

Het is verder opvallend om te zien hoe de meeste sites een score laten zien die lager ligt dan een jaar geleden. Vanzelfsprekend is dat niet het geval voor Jobbird en opvallend genoeg evenmin voor VacatureBase. Maar het beeld van een kleiner marktaandeel voor de meeste sites betekent feitelijk een verdere versnippering van het vacature-aanbod. Met alle vervelende consequenties voor de werkzoeker.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl is met afstand de social media buzzkampioen; net als vorige week overigens. Maar dat heeft alles te maken met de outage van meer dan drie dagen, nu alweer meer dan eeen week geleden. En de meerdere hickups (Firefox only, kortdurende onbeschikbaarheid vanwege onverwachte (?) drukte en een wel zeer slecht getimede uitnodiging om te stemmen op Werk.nl als beste vacaturesite). Met al dit soort blunder is het niet verwonderlijk dat Werk.nl een uitzonderlijk hoge score negatief sentiment heeft.

Geef een reactie

5 Comments
 • Johan van Amerongen
  says:

  @Rogier

  Hoe kan het dat jullie terugvallen op de ranglijst tov van Werk.nl? Volgen jullie Jobselectie? En zie je een verband met het veranderen van een ander businessmodel?

  • Rogier Visser
   says:

   @Johan,

   Ik denk dat het heel erg interessant gaat worden de aankomende tijd. Niet alleen met modellen die veranderen, maar vooral de keuze die recruiters en werkgevers gaan maken om vacatures te plaatsen.

   Het is nog een beetje te vroeg om te bepalen hoeveel effect onze wijziging heeft gehad. Ik ben wel nieuwsgierig. Wij zijn sinds vorige week begonnen met het bellen van alle 6,500 klanten die zich ooit hebben geregistreerd. Dat is een behoorlijke klus. Maar de resultaten zullen daarmee wel langzamerhand duidelijk worden wat een model wijziging tot gevolg heeft.

    

 • Johan van Amerongen
  says:

  Hoe kan Banenmatch en Jobselectie zo snel uit de top 10 verdwijnen? Het loslaten van het businessmodel betekent toch niet direct dat de vacatures verwijderd worden?

  Of heeft men zelf alle gratis vacatures van de jobboard verdwijderd? Nu gratis jobboards verdwijnen, blijkt de branding van NVB en MB dan toch te winnen?

  Hoe kan je een gratis businessmodel toepassen met een vacaturesite? Of moeten we meer naar businessmodellen als Kickstarter.com?