Banenmatch gaat internationaal. Als Job-Matcher

 Logotype Job-Matcher Er wordt teveel koffie gedronken in Bleiswijk, zoveel is zeker. Want Banenmatch komt met een vierde forse aankondiging in een tijdsbestek van slechts één week. Het begon allemaal vorige week dinsdag, met de mededeling dat Banenmatch niet langer als freemium vacaturesite door het leven zou gaan. Drie dagen later was er de shocker dat Banenmatch vacatures van Indeed op haar site integreert. Weer een dag later kwam er de commerciele samensmelting van de cv-databases van Banenmatch, deBanenSite en Jobselectie.

En vandaag is er de aankondiging dat Banenmatch onder het label Job-Matcher Duitsland en België wil gaan veroveren. Het is voor een normaal mens niet bij te houden. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die internationale plannen van Banenmatch al geruime tijd onder de oppervlakte lagen te borrelen.

Hoe dan ook, met het label Job-Matcher wil Banenmatch in onze twee buurlanden het freemium concept gaan uitventen. Een concept waar verleden week in Nederland afscheid van is genomen. Hetgeen niets anders kan betekenen dan dat op termijn ook in Duitsland en België het freemium concept wordt ingeruild voor een betaald model. Want ook de Duitse en Belgische schoorstenen moeten natuurlijk roken…

Ook al is de naam weliswaar anders; de Job-Matcher site in Duitsland ziet er exact hetzelfde uit als haar Nederlandse tweelingzus:

Job-Matcher | Homepage Duitsland

Inderdaad, de Duitse site is ondertussen (enige tijd) live; met een iets Spartaanser zoekfunctie dan de Nederlandse. En hoewel de Duitse site op dit moment zo’n 1.400 vacatures toont, dient dit volgens het persbericht van Banenmatch binnen enkele weken te zijn aangegroeid tot 12.000. Ook de Belgische versie is al online te vinden hoewel deze officieel pas binnenkort live zou gaan. Deze site heeft exact 2 vacatures en lijkt daarmee op dit moment op een kopie van Jobbird, ruim een jaar gelden. In België verwacht Banenmatch/Job-Matcher echter met 15.000 vacatures officieel van start te gaan. Toe maar…

Maar wacht, er is ook nog een overtreffende trap. Banenmatch/Job-Matcher verwacht voor het einde van het jaar maar liefst 100.000 vacatures op de sites in de drie landen te hebben staan. Goedemorgen! Als ik 100.000 vacatures hoor moet ik onwillekeurig aan Cruiming’s megalomane ambities denken. Maar hier gaat het natuurlijk niet om Nederland maar om drie landen. Maar toch, 100.000 vacatures voor het eind van dit jaar klinkt me als een wel zeer, zeer ambitieus doel.

Slotopmerking
Banenmatch zit bepaald niet stil; integendeel. In razend tempo worden een aantal forse veranderingen doorgevoerd waarbij de gang naar de buurlanden de laatste is in een reeks opvallende acties. Het lanceren van een freemium model in landen waar de prijs voor een vacatureplaatsing relatieg hoog is, kan weleens tot interessante ontwikkelingen in het online recruitmentlandschap in deze landen aanleiding geven. Voor werkgevers en (vooral) intermediairs is er opeens een mogelijkheid om vacatures zonder plaatsingskosten te publiceren. Ik ben bijzonder benieuwd wat dat voor effecten gaat hebben.

Geef een antwoord

3 Comments