#stratflex2012: Gevolgen en ontwikkelingen voor de W&S Dienstensector

image En dan alweer de laatste presentatie van het congres Strategische Flexibiliteit. Dit is er eentje die ik waarschijnlijk wel kan dromen aangezien ik al meerdere keren in de zaal heb gezeten als Han Mesters, sectorbankier Zakelijke dienstverlening bij ABN AMRO, een verhaal hield.

Na het noeste typewerk tijdens de voorgaande presentaties kan ik tijdens deze sessie dus een beetje ontspannen. Wat plaatjes van eerdere presentaties van Mesters kopieren, inclusief de nodige teksten en klaar is Kees. En niemand die het door heeft. Een beetje coasten in de richting van de borrel…

In deze tijd van transitie gaan onder meer grote instituties verdwijnen. En die grote instituties gaan onder meer verdwijnen omdat de huidige generatie startende werknemers een ander patroon van waarden en normenbezitten en uitstralen. Om zo een wereld van kleinere netwerkorganisaties op te leveren. Wij staan er wat dat betreft in Nederland goed voor, want we hebben een lage machtsafstand en een hoog feminien karakter. Ideaal voor een networked wereld. Geen wonder dat social media het zo lekker doet. En het levert kansen op voor ons landje in de toekomst.

O ja, dit plaatje laat hij ook nog even zien. Over hoe technologie de recruitment industrie gaat veranderen:

Technologie toepassingen binnen het werving- en selectieproces. Bron: ABN AMRO

Technologie toepassingen binnen het werving- en selectieproces. Bron: ABN AMRO

Volgens Mesters is de intermediaire sector weliswaar niet ten dode opgeschreven, maar de gouden tijden met hoge marges zijn definitief voorbij. En intermediairs dienen zich opnieuw uit te vinden. Van transactie-gedreven naar kandidaat-gedreven.

Klantgedreven project-organisatie is volgens Mesters de manier waarop succesvolle bedrijven zich zullen moeten organiseren.

Daarna begint hij met een akelig economisch verhaal wat ik ondertussen kan dromen. Mesters is niet zo positief over de wereldeconomie en Europa daarbinnen. Het einde van de groei.

Afijn, ik ben klaar. Het is was een prettige ervaring deze keer. Op naar de borrel.

Geef een reactie

1 Comment