PwC: marge op recordlaagte

Meldden we eerder al dat de marge van accountancy annex consultancy Ernst & Young (E&Y) onderuit is gegaan, nu blijkt de instorting van de marge van concurrent PricewaterhouseCoopers (PwC) nog veel groter. De operationele marge daalde bij E&Y naar 19 procent – die van PwC bevindt zich inmiddels op net geen 12 procent. De omzet van PwC steeg wel licht – een compenserende prestatie in een toch al jaren krimpende markt. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde jaarverslag.

image

PwC: Omzet en operationele marge, 2006 – 2007 tot en met 2011 – 2012

Het roept de vraag op: zijn de boekhouders van PwC aan het prijsbeuken geslagen?

 

Alles goedkoper
De margedaling geschiedde in de breedte van het dienstenaanbod van PwC. De winst die het bedrijf op audits – of wat PwC ‘Assurance’ noemt – daalde vorig jaar het snelst van ruim 16 procent naar 11 procent. De daling van de marge voor belastingadviezen was bescheiden, maar ook de toch al veel lagere enkelcijferige marge voor consultancydiensten daalde tot 7,5 procent.

De dalingen worden gereflecteerd in de soorten markten waar PwC aan levert. De omzet die PwC uit de publieke sector haalt, krimp opnieuw fors. De EUR 110 miljoen die de boekhouders in boekjaar 2011-2012 aan overheden factureerde, is vrijwel gelijk aan de opbrengt van 2006-2007.

image

PwC: omzetverandering (in % ten opzichte van 2010 – 2011) in haar markten/sectoren

Bankenbonanza
Het enige lichtpuntje is de financiële sector, waar we de boekhouders gemakshalve zelf ook toe kunnen rekenen. De omzet die PwC uit die sector haalt, steeg met 20 procent – een schril contrast met wat recruiters en detacheerders uit de financiële sector haalden. Blijkbaar profiteren accountants sterk van nieuwe wetgeving die de bankorganisaties sinds de crisis te verhapstukken krijgen. En zo blijven de belastingadviseurs, controllers consultants aan de Zuidas opvallend genoeg zeer geziene personen.

PwC profiteert daar fors sterker van dan Ernst & Young, dat de omzet in die sector met 6 procent zag toenemen tot EUR 187 miljoen. Ter vergelijking: PwC onttrekt EUR 125 miljoen aan de financiële dienstensector.

Boekhouders in de bonus?
Wij zijn benieuwd of dit het begin is van een prijzenoorlog onder accountants, zoals eerder al in de Engelse markt woedde

Geef een antwoord

2 Comments