Small Improvements: voor echte treehuggers

Logo en logotype Small ImprovementsSmall Improvements is één van de zes genomineerden in de iHR competitie. En daarmee is ook Small Improvements onderwerp van nader onderzoek in de aanloop op die competitie. Eerder zijn al TalentBin (goed), Sciomino (goed), GooodJob (slecht) en Intunex (interessant) bekeken. En wat is de rol van Small Improvements in deze wereld? De volgende:

A web-based performance review system that simplifies 360 degree feedback, performance reviews, and setting goals.

Kijk eens aan! Een performance review applicatie. Dat is redelijk buiten mijn interessegebied, maar ik ben ermee begonnen dus kan ik het ook maar beter afmaken. Eens zien wat ik met Small Improvements kan doen.

Homepage
Dit is de homepage van Small Improvements:

image

En voila! Ik kan een gratis proefrit maken met Small Improvements. Dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen.

Na de nodige rituele handelingen kom ik binnen een ingevulde demo-omgeving terecht:

image

Een Facebook-achtige interface, want dat is tegenwoordig natuurlijk de rave. Met boodschappen van mijn coworkers waar ik op kan reageren en zelfs stemmen. O jee, ik voel en lichte treehugging hoofdpijn opkomen. Is dit een soort Facebook voor bedrijven?

De hoofdpijn wordt wat intenser als ik kijk wat ik zelf een berichtje wil gaan plaatsen:

image

Crapperdecrap, gamification! Met allerlei badges die ik meteen maar even kan uitdelen; eventueel aan alle medewerkers in het bedrijf. Infantilisering van de relaties tussen medewerkers. How cool…

Gelukkig is er ook ruimte voor kritische feedback:

image

Een thumbs down mogelijkheid bestaat, wat een opluchting…

360 feedback
Naast het rondsproeien van berichtjes is er de 360 graden feedback, waarbij ik door het systeem eraan herinnerd wordt dat ik dat blijkbaar binnen een bepaalde termijn moet doen. En het blijkt dat ik meerdere 360’s moet maken:

image

Daarnaast ben ook ikzelf onderwerp van een 360. Je moet er maar allemaal tijd voor hebben!

Dat geldt zeker als blijkt dat er het nodige free-format invulwerk van me word verwacht:

image

Wat wel weer bijzonder handig is, ik krijg allerlei resources over de te reviewen persoon aangeboden aan de onderzijde van het scherm:

image

In geval van weinig inspiratie kan ik enig eenvoudig cut-and-paste werk verrichten. Dat scheelt.

Daarnaast kan ik zien (afhankelijk van mijn autorisatie) hoe het met de 360’s opschiet:

image

Ik ben vooral gek op die ruimtevretende en volstrekt zinloze pie charts aan de bovenzijde van het scherm. Van de rest word ik al moe als ik ernaar kijk, laat staan dat je hier nog iets mee zou moeten gaan doen. Wat natuurlijk wel de bedoeling is, tenslotte zijn dit soort reviews zinloos als ze niet tijdig en door alle participanten naar eer en geweten worden ingevuld. Waarmee in het algemeen direct het grootste pijnpunt van dit soort exercities is blootgelegd. Eerlijkheid is niet bepaald een eigenschap waarmee je binnen een corporate omgeving hoge ogen scoort. Ongeacht of je dit opfleurt met badjes en iconen…

Objectives
Small Improvements laat mij ook doelen opstellen:

image

Ha, altijd fijn! Ik kan mijn doel opfleuren met een icoon. Dat heb ik al die jaren enorm gemist, maar gelukkig heb ik nu de mogelijkheid dankzij Small Improvements. Hierdoor zal ik zeker vaker mijn doelen binnen de applicatie gaan vastleggen…

En als ik naar de doelen van al mijn collega’s kijkt wordt het me toch een fleurige bedoening:

image

Ik ben even naar buiten gegaan om een kastanje, een eik en een fraaie beuk te huggen.

Performance review
Een performance review is feitelijk gelijk aan een 360 alleen in dit geval heeft het een bilateraal karakter en is dus meer als een formele beoordeling te zien:

image

Ik kan mezelf in een kaartje plotten en vervolgens een aantal free-format zaken over mezelf opschrijven. Mijn manager doet vervolgens hetzelfde en presto: een performance review.

Waarbij ik, wederom ahankelijk van mijn autorisatie, ook nog eens de performance reviews van anderen kan zien:

image

Wat doet die knoeier daar links onderin? Let Stan go!

Small Improvements zegt bedoeld te zijn voor:

Small to medium-sized companies who want to increase productivity, communicate more effectively, and recognize and retain great staff.

Als je als MKB een applicatie zoals Small Improvements nodig hebt om productiviteit te verbeteren, effectiever te communiceren of medewerkers te behouden, heb je in mijn optiek grotere problemen dan enige software applicatie ooit kan helpen oplossen.

Conclusie
Small Improvements is een mooie applicatie die ongetwijfeld tienduizend keer aantrekkelijker en prettiger in het gebruik is dan welke grote talent management/performance review applicatie dan ook (denk Taleo, Kenexa, Lumesse, etc.). Maar daarmee heb je nog geen zinvolle applicatie. En zeker als je als doelgroep het MBK neemt. Maar misschien zijn er trossen treehuggende MKB-ers die denken hiermee die fraaie doelen (productiviteit te verbeteren, effectiever te communiceren of medewerkers te behouden) te kunnen verwezenlijken. Dan is Small Improvements de juiste tool. Maar dan niet achteraf zeuren als blijkt dat er geen reet van terecht is gekomen.

Geef een reactie

2 Comments