Manpower: Q3 is wederom een rampkwartaal

Logo en logotype ManpowerEerder vandaag publiceerde Manpower Group traditiegetrouw als eerste grote uitzender de resultaten over het derde kwartaal van 2012. En die resultaten zijn wederom, en zonder enige verrassing, slecht te noemen. De omzet daalde met 11% (3,8% in constant currency) ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011; de brutomarge steeg marginaal van 16,5% naar 16,6%. Waarmee de brutomarge nog altijd op de bodem ronddobbert.

In een reactie op deze cijfers zegt Jeffrey Joerres (CEO en Chairman ManpowerGroup) het volgende:

Clearly, the economic environment continues to be challenging as we experienced a revenue decline of 4 percent in constant currency.

We will continue to pursue efficient models to deliver our service while creating more agility throughout the entire organization

Met andere woorden; de bezuinigingen en daarmee de ontslagrondes zijn nog niet voorbij bij Manpower. En Nederland zal zeker een groot slachtoffer worden, gezien de resultaatontwikkeling

Margedaling
In de afgelopen vijf jaar was alleen in 2008 de omzet in Q3 lager dan in Q2. In alle andere jaren was het beeld duidelijk omgekeerd; maar 2012 laat een reprise van 2008 zien:

Manpower: Omzet en brutomarge, Q1 2007 – Q3 2012

Manpower: Omzet en brutomarge, Q1 2007 – Q3 2012

Het feit dat Manpower met een dalende omzet de brutomarge marginaal omhoog heeft weten te krikken zegt alles over de ongetwijfeld keiharde bezuinigingsmaatregelen die zijn genomen. Of heeft Manpower haar omzetten tegen een hogere marge kunnen maken; ten koste van diezelfde omzet, net als Randstad en Adecco? Waarschijnlijk iets van beide.

Gruwelen in Europa
De recessie in Europa laat Manpower duidelijk niet ongemoeid. Het segment Zuid-Europa laat een omzetdaling van maar liefst 17% (-6% constant currency) zien ten opzichte van Q3 2011, met de volgende onderverdeling:

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Noord-Europa, Q3 2011 vs. Q3 2012. Bron: Manpower

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Zuid-Europa, Q3 2011 vs. Q3 2012. Bron: Manpower

Italie en Spanje doen een race naar de bodem..Op basis van organische groei in Frankrijk was het resultaat nog slechter uitgevallen… Deze krimp is met name zorgwekkend omdat  maar liefst 36% van de omzet voor Manpower uit Zuid-Europa komt.

Noord-Europa doet het aanzienlijk beter dan haar zuiderburen; maar daalt nog altijd 10,5% (-3,8% constanct currency). En ondertussen doen Belgie, Nederland en Duitsland het bijna even slecht:

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Noord-Europa, Q3 2011 vs. Q3 2012. Bron: Manpower

 

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Noord-Europa, Q3 2011 vs. Q3 2012. Bron: Manpower

Grote goden, dit is niets minder dan een bloedbad! En Nederland doet het verdorie net zo slecht als Spanje… Wat is er met Manpower aan de hand in Nederland? En Duitlsand, en Belgie…

Donkere wolken voor het vierde kwartaal
Manpower is ook onverminderd negatief over haar omzetontwikkeling voor het vierde kwartaal van 2012:

image

 

Omzetontwikkeling voor het vierder kwartaal van 2012. Bron: Manpower

Voor alle geografische regio’s verwacht Manpower dus wederom een omzetkrimp in het vierde kwartaal in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2011. Waarbij, niet geheel verrassend, Zuid-Europa de grootste klappen lijkt te gaan krijgen. Net als het achter ons liggende kwartaal overigens…

Geef een reactie

4 Comments