RemarkableHire: zeer fraaie niche people aggregator

Icoon RemarkableHireWe hebben natuurlijk al TheSocialCV en TalentBin, maar de wereld van people aggregators groeit onverminderd voort. Eerder deze maand kwamen twee nieuwe people aggregators uit private beta: RemarkableHire en Entelo. En vandaag breng ik een bezoekje aan RemarkableHire; een niche people aggregator die zich specifiek richt op de IT-branche. En daarin met een bijzonder interessante innovatie komt; door henzelf omschreven als Social Evidence:

Increasingly, the best tech candidates contribute to and participate in industry-specific, online communities. Members of these communities present their expertise and knowledge to peers who can review and approve their contributions. Social Evidence works by aggregating these implicit endorsements of a candidate’s know-how across dozens of such websites into one unified profile. This approach allows RemarkableHire to rank candidates by their expertise in each individual skill[…]


Een verschijningsvorm van de reputation economy dus. En het klinkt een stuk zinniger dan een Klout, Kred of Peerindex. Maar werkt het ook? Tijd om daar eens wat dieper in te duiken.

De homepage
Dit is de homepage van RemarkableHire:

RemarkableTalent | Homepage

De homepage van RemarkableHire is er eentje van de superlange soort, waarbij alles wat je zou willen weten over de site ergens in die anderhalve meter aan homepage te vinden is.

Vrijwel onderaan de homepage praat RemarkableHire tegen “job seekers”, oftewel de mensen die binnen RemarkableHire vertegenwoordigd zijn met een profiel. Natuurlijk praat zij hiermee impliciet tegen potentiele gebruikers van RemarkableHire; recruiters, hiring managers en sourcers. Maar met name het vierde punt is een interessante. Want hier biedt RemarkableHire gebruikers een mogelijkheid om het eigen profiel te managen:

RemarkableTalent | Homepage, 2

Een fusion van een algoritme met menselijke intelligentie is een betere garantie op kwaliteit dan uitsluitend een algoritme laten bepalen wat werkelijkheid en waarheid is. Hoewel het nog best ingewikkeld kan zijn om een gebruiker het eigen profiel te laten managen; cv’s zijn niet voor niets bronnen van onbetrouwbare informatie. En hopelijk kan bij het managen van een profiel ook de eigen zichtbaarheid worden gemanaged. Tenslotte staat minstens 10% van de workforce niet te wachten op contact van recruiters en hun soortgenoten.

Tijdens een gesprek met Jamey Jeff (één van de twee oprichters van RemarkableHire), gaf hij aan dat de site op dit moment zo’n 30 sociale netwerken spidert; het is de bedoeling om het aantal netwerken binnen afzienbare tijd naar 60 te brengen. Jeff verwacht dat hiermeee ook het aantal profielen van RemarkableHire substantieel zal groeien. Op dit moment zijn er enkele miljoenen profielen in RemarkableHire. Dat is natuurlijk een groot verschil met people aggregators als TheSocialCV (>130 miljoen profielen) en TalentBin (> 200 miljoen profielen). Maar de twee laatstgenoemde aggregators richten zich op alle profielen (en niet alleen op de IT niche), verder heeft RemarkableHire op dit moment uitsluiten profielen uit de VS in haar database.

Hoe werk het?
Goed, het is de hoogste tijd om RemarkableHire in actie te zien. En dat is op zich bijzonder simpel. Want RemarkableHire is een single page applicatie. Het zoekscherm is het enige scherm wat je nodig hebt:

RemarkableTalent | Search page

Dit scherm maakt direct duidelijk dat de zoekfunctie zich beperkt tot een quick search (wat? en waar?) met daarbij een tweetal verfijningsmogelijkheden; de omvang van de beschikbare Social Evidence en het eventueel uitsluiten van personen zonder contactinformatie. Verder is er ook een mogelijkheid om personen te taggen en vervolgens op basis van die tags te zoeken; feitelijk dus het opnemen van personen in één of meerdere mappen. Verder gaf Jeff aan dat binnenkort ook een mogelijkheid komt om profielen te verbergen (en weer zichtbaar te maken).

Na het uitvoeren van een zoekopdracht krijg ik dit te zien:

RemarkableTalent | Search page, 2

Opmerkelijk. RemarkableHire heeft ervoor gekozen om van elke gevonden persoon alle beschikbare informatie direct te tonen. De pagina met het zoekresultaat is dus ook direct de pagina met alle informatie per persoon. Ik vind dat een weinig productieve keuze omdat ik hiermee veel moet scrollen om de verschillende personen te bekijken; verder heb ik geen goede mogelijkheid om in een compactere weergave meerdere personen te zien om zo een eerste visuele schifting te maken van meer en minder interessante potentiele kandidaten.

De presentatie van een persoon is na het zien van TheSocialCV en TalentBin geen verrassing meer. We zien een avatar, de sites waar de betreffende persoon is gevonden (en waar direct naar doorgesprongen kan worden), eventueel beschikbare contactinformatie en vervolgens informatie over de persoon zelf. Waarbij in het geval van RemarkableHire vrijwel alle aandacht uitgaat naar de harde vaardigheden die een persoon bezit.

Waarbij we ook meteen het resultaat van Social Evidence zien. Van alle genoemde skills geeft RemarkableHire aan hoe groot de ervaring van een persoon met deze skills is op basis van een aantal oranje sterretjes. Ter herinnering:

Social Evidence works by aggregating these implicit endorsements of a candidate’s know-how across dozens of such websites into one unified profile. This approach allows RemarkableHire to rank candidates by their expertise in each individual skill

RemarkableHire geeft mij als sourcer/recuiter/hiring manager dus direct een beeld van het kennisniveau van een specifieke persoon over alle gemelde skills. Al Social Evidence tenminste doet wat RemarkableHire zegt. Wat voor mij vrijwel onmogelijk te controleren is en dus op dit moment op basis van good faith moet worden aangenomen.

Maar als dit goed werkt is het natuurlijk bijzonder krachtig. En binnen de IT-community, waar een overdaad aan zeer specifieke hard skills bestaat, is de kans op een goede reputationmeter relatief gezien het grootst. Het is naar alle waarschijnlijkheid een stuk moeilijker om het principe van Social Evidence op andere functiegebieden in te zetten. Maar dat maakt niet uit als RemarkableHire zich uitsluitend op de IT-community richt.

Conclusie
RemarkableHire is in mijn optiek een fraaie aanvulling in het gestaag groeiende aanbod van people aggregators. In tegenstelling tot TheSocialCV en TalentBin is RemarkableHire een niche people aggregator die zich specifiek op de IT-community richt. Met een bijzonder potentieel bijzonder waardevolle USP: Social evidence. Als deze USP daadwerkelijk goed werkt geeft dat de gebruikers van RemarkableHire een enorme productiviteitsboost. Waarbij we slechts hoeven te wachten tot de andere people aggregators vergelijkbare functionaliteit zullen proberen te bieden. Hoewel dat buiten het IT-domein een stuk moelijker zal worden. Om niet te zeggen, onmogelijk

Geef een reactie

3 Comments