Vacaturesite top 10: tweedeling tekent zich af

Vacaturemonitor, positiefIn de afgelopen week was het deze keer niet voormalig freemium vacaturesite Banenmatch die het nieuws beheerste, maar pay-to-post site JobTrack. Overigens niet door eigen toedoen, maar als gevolg van het feit dat De Persgroep een bod heeft uitgebracht op Wegener; en JobTrack is daar weer een onderdeel van. Wat naar alle waarschijnlijkheid het einde van JobTrack betekent als deze overname doorgaat.

Over de afgelopen drie weken ligt het unieke vacaturevolume nog latijd 5% boven het volume over dezelfde periode in 2011. Het verschil in het volume aan vacatureplaatsingen is exact de helft (2,5%) hoger. Waarmee oktober een maand gaat worden waarbij het vacaturevolume duidelijk hoger ligt dan vorig jaar. Zeer, zeer verrassend.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 40 – 42). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 40 – 42). Bron: Jobfeed

Werk.nl weet haar vorige week verworven toppositie vast te houden; een opvallende prestatie ten opzichte van freemium collega Jobbird. Het is verder interessant om te zien dat er een meer dan duidelijke tweedeling in vacaturesiteland is opgetreden. Er zijn drie sites die met kop en schouders boven de rest uitsteken; Werk.nl, Jobbird en Banenmatch. Waarbij het natuurlijk de vraag is of Banenmatch deze positie weet vast te houden na de recente overgang van freemium naar pay-to-post.

Voormalige toppers Nationale Vacaturebank en Monsterboard zijn de “best of the rest”, met marktaandelen die nauwelijks nog de moeite van het vermelden waard zijn. Er was een tijd dat een marktaandeel van 2,4% maar net voldoende was om in de top 10 terecht te komen. Nu is het genoeg om een 4e plaats te bezetten. Een totale versnippering van het marktaanbod. Wat voor werkzoekers natuurlijk een bijzonder slechte zaak is. En koren op de molen van vacature-aggregators als Indeed.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl bezet ook hier de eerste plaats; maar het overweldigend negatieve sentiment maakt dat niet bepaald tot een ereplaats. Dit is nog altijd het gevolg van de langdurige downtime die Werk.nl in de loop van september trof; vanaf volgende week zal het sentiment minder negatief zijn (hoewel Werk.nl slecht genoeg is om dat negatieve sentiment relatief hoog te houden).

Geef een reactie