#hrtecheurope: European iHR competition

iHR logotypeEn dan nu de laatste sessie van de eerste dag van HR Tech, de iHR competitie waarin de 6 genomineerde newest, most innovative start-ups  met hun IT applications they offer for those in the business of HR management gaan uitmaken wie als winnaar uitgeroepen gaat worden.

De sessie wordt verzorgd door Jerome Ternynck (Founder & CEO, SmartRecuiters) en er is een heuse jury die de presentaties van de 6 genomineerden moet gaan beoordelen. Maar niet alleen de jury gaat bepalen wie de winnaar wordt; the audience and our blog squad are also involved in the vote! Jawel, iedereen doet mee…

De jury bestaat uit de volgende personen:
Anna Simioni (Executive Vice President, UniCredit Group), Bruno Tourme (Managing Partner, AGC Partners), Charles-Henry Duroyon (Group VP HRIS and Shared Services, Atos International), David Wilson (Founder & Managing Director, Elearnity), Josh Bersin (Chief Executive Officer & President, Bersin & Associates), Lisa Scales (CEO & Co-Founder , TribePad), Simon Linares (Group HR Director, Telefónica Digital), Stéphane Le Viet (CEO and Co-founder, Work4 Labs), Stephen Lernout (CEO and Chairman, MIIAtech) en Thomas Otter. O ja, er waren er nog een paar; want in totaal zijn er 14 juryleden.

Dit is een lange posting. Nee, nee, dat betekent niet dat je moet stoppen met lezen. Ik wil alleen maar even een leeswijzer geven. Allereerst ga ik dieper in op de zes genomineerden. Van elke genomineerde geef ik eerst een kort omschrijving van het bedrijf zelf en vervolgens mijn eigen ervaring, in de meeste gevallen op basis van een zelfstandige test van de toepassing. Vervolgens beschrijf ik de feitelijke competitie.

De genomineerden
En wie zijn ook alweer de genomineerden?

 1. GooodJobs. GooodJob believes that referral programs are such a powerful sourcing tool that companies should not settle for today’s inefficient models that generate participation rates of only 10%-20%. We feel that the key to referral program success is putting employees at the center of the process and maximizing their interaction.
  Mijn conclusie na presentatie en canned demo:
  GooodJob lijkt een gevalletje “oplossing dat op zoek is naar een probleem”. Afgezien van de in mijn optiek bizarre wijze waarop medewerkers ‘gebruikt’ worden als kanalen om vacatures de wereld in te schieten is GooodJob een volledige maar weinig onderscheidende online corporate referral oplossing. Voor grotere partijen lijkt vooral de noodzaak om tot en met de sollicitatiestap alles binnen GooodJob uit te laten voeren een blokkade. Voor kleinere partijen is een online referral oplossing veelal overbodig. Als GooodJob een goede online referral oplossing wil worden dan zal er aardig wat werk moeten worden verricht. Dat is waarschijnlijk een betere besteding van de $3 miljoen aan VC funding dan proberen te groeien met een gemankeerde oplossing.
 2. Hunite. Hunite supplies an independent (multi country, multi language) portal with a local feel, which is accessible via web and mobile platforms. Customers can use existing HRMS/ERP, Active Directory, workforce management, planning, talent management, BI, intranet and other systems supplied by different vendors. Hunite will unite them all into a single, global and mobile portal. Why replace your systems. WTF? Hunite is overigens een Nederlandse partij.
  En de enige partij waar ik geen review heb kunnen maken. Hoewel een review mij door Hunite was toegezegd bleek er te weinig tijd beschikbaar aan de kant van Hunite…
 3. Intunex. Intunex develops and provides a unique social business application called xTune. xTune changes the way people connect and share expertise inside organizations. In addition Intunex coaches organizations to utilize social collaboration procedures and applications to develop their business operations. Een soort Intranet kennisplatform. Of zoiets…
  Mijn conclusie na testen:
  xTune is een applicatie waarvan ik me kan voorstellen dat ze genomineerd is voor het iHR event. Cool (swarm) concept en een redelijke uitwerking; hoewel er de nodige voor de hand liggende verbeteringen zijn. In dit geval is het de ambitie die xTune heeft, waar ik grote twijfels bij heb.  De ideale wereld die xTune zich voorstelt (vrolijke swarms die binnen ridige corporates allerle Brave New Worlds laten ontstaan) lijkt namelijk veel te ver van de realiteit af te staan.
 4. Sciomino. Sciomino will show you who knows what in your organization. It’s about you and your colleagues. We help people find the right people with ease. Because they want some context to go with that document. Or they simply aren’t ‘following’ you on some social network. And because knowledge needs sharing, we’ll help them with the finding. Of people. Een tweede Intranet kennisplatform blijkbaar. Of zoiets. Met het woordje social. En een foto van Roos van Vugt op de homepage… Sciomino is een Nederlandse partij.
  Mijn conclusie na testen:
  Een corporate die geen gebruik gaat maken van een toepassing zoals Sciomino is een bijzonder domme corporate (hoewel niet zelden een pleonasme…). De potentie die Sciomino heeft voor het ontsluiten van de collectieve kennis en ervaring van medewerkers is gigantisch. Een briljante toepassing met een ongekende meerwaarde. Punt.
 5. Small Improvements. A hosted performance review system that simplifies 360 degree feedback, performance reviews and goal setting. Simple and pretty. And affordable. Iets met talent management dus.
  Mijn conclusie na testen:
  Small Improvements is een mooie applicatie die ongetwijfeld tienduizend keer aantrekkelijker en prettiger in het gebruik is dan welke grote talent management/performance review applicatie dan ook (denk Taleo, Kenexa, Lumesse, etc.). Maar daarmee heb je nog geen zinvolle applicatie. En zeker als je als doelgroep het MBK neemt. Maar misschien zijn er trossen treehuggende MKB-ers die denken hiermee die fraaie doelen (productiviteit te verbeteren, effectiever te communiceren of medewerkers te behouden) te kunnen verwezenlijken. Dan is Small Improvements de juiste tool. Maar dan niet achteraf zeuren als blijkt dat er geen reet van terecht is gekomen.
 6. TalentBin. The talent search engine for the entire web. Find candidates where they’re active online, based on their skills, interests, and actions. Een people aggregator en als enige van de zes genomineerden al een keer gereviewed op RecruitmentMatters.
  Mijn conclusies na testen:
  Conclusie 1: TalentBin valt in dezelfde categorie als TheSocialCV; een serieuze people aggregator die het web ontsluit voor recruiters die op zoek zijn naar kandidaten. De beperking van TalentBin ligt ook in dezelfde categorie als TheSocialCV; een interface die het bepaald niet makkelijk maakt om als recruiter op zoek te gaan naar kandidaten. Wat natuurlijk rampzalig is voor het succes van zowel TalentBin als TheSocialCV. Het lijkt er wel op alsof goede aggregatie-initiaven zich om de een of andere reden niets gelegen laten liggen aan user experience. Waarmee ze de eigen, enorme potentie fors ondergraven.
  Conclusie 2: Lookup is een verdomd handige app om op je iPhone te hebben. Zoveel is zeker. Maar de app raakt de sweet spot zeker nog niet. De interface is niet intuitief; er is onvoldoende nagedacht over de waarde voor de gebruiker en de performance is veel te slecht. Maar laten we eerlijk wezen; een gratis app waarmee ik eenvoudig geaggregeerde profielen kan vinden is natuurlijk goud waard.

Op wie ik mijn geld zet? Er zijn er eigenlijk twee: Sciomino en TalentBin. Hoe ik tussen deze twee volstrekt verschillende applicaties zou moeten kiezen is voor mij een godsraadsel. Iene, miene, mutte lijkt dan nog het eerlijkst…

De competitie
Maar laat ik mijn mond houden, de competitie staat op het punt te beginnen. Het format is simpel; een genomineerde presenteert in 5 minuten de applicatie, vervolgens zijn er mogelijkheden tot vragen.

 1. GooodJobs is als eerste aan de beurt en er zit meer dan voldoende energie in de presentatie. En na een paar boilerplate vragen (wat is business model, zorgen over kwaliteit referral, aantal en grootte klanten). En dan moeten de juryleden een cijfer geven: zevens, achten en twee zesjes. Behoorlijk hoog dus.
 2. Hunite is de volgende genomineerde, de enige partij waar ik helemaal niets van weet. Zij gaan de workplace revolutionaliseren. Eén toegangspoort tot alle werkgerelateerde applicaties. Via mobile. De presentatie is minder geëngageerd dan GooodJobs. Kritische vragen van de jury over het realiteitsgehalte van de ambitie, en daarna de punten: veel lagere cijfers (veel zesjes, een paar zevens en één acht).
 3. Intunex is de derde genomineerde. En daar blijkt dat de kwaliteit van de presentatie kan lijden onder de kwaliteit van het Engels van de presentator. Doodzonde omdat het hier uitsluitend gaat om hoe je overkomt, niet om de kwaliteit van de achterliggende toepassing. Zeker omdat xTune een meer dan fatsoenlijke applicatie is. Ik ben een beetje bezorgd om de cijfers. Daar gaan we dan: grote variatie, van zeven tot vier. Inderdaad, de laagste tot op heden.
 4. Sciomino is aan de beurt, één van mijn favorieten. Kijken of Sciomino in een presentatie van 5 minuten ook de juryleden kan overtuigen. En we beginnen met een korte geautomatiseerde presentatie inclusief muziek. Is dat wel een goed idee om de jury te overtuigen? We gaan het ontdekken na de vragen: van negen tot zes.
 5. Small Improvements is de voorlaatste genomineerde die mag pitchen. Duitse startup met een presentator die uitstekend Engels spreekt. Small Improvements is de eerste die uit zichzelf iets over het bedrijf zelf verteld. Eindelijk. Goed, dan nu de cijfers: van 9 tot 6, met de nodige zesjes.
 6. TalentBin is de laatste; en ook dit is één van mijn favorieten. De enige native English spreker dus dat zit wel goed, hoewel waarschijnlijk met zware jetlag omdat hij pas vanochtend uit San Francisco is aangekomen. Uitstekende en rustige presentatie. Ik heb een donkerbruin vermoeden wat de cijfers zullen zijn. Eerst even goed door de vragen van de jury heenkomen. En dan nu de cijfers: yep hoogst cijfers, meerdere tienen en niets onder de acht.

De uiteindelijke winnaar is TalentBin!

Geef een reactie

3 Comments