#hrtecheurope: Thomas Otter

Thomas OtterWe beginnen de eerste dag van HR Tech Europe met Thomas Otter (VP Gartner) die onder de titel: The Nexus ons gaat bijlichten over How Social, Mobile, Cloud & Information Will Change The HR Tech Landscape. Ik ben benieuwd waar techno-adviseur Gartner in dit verband mee komt.

Op de Gartner site wordt The Nexus als volgt omschreven:

The Nexus of Forces – social, mobile, cloud and information – is transforming your customer’s behavior and creating new business opportunities. This technology-immersed environment is driving business at an increasingly accelerated pace.

Dat kan dus wel eens een interessante presentatie van Otter worden, zolang er maar niet teveel over techniek gereuteld gaat worden. Maar ja, dit is natuurlijk wel HR Tech…

Verder hangt alles af van voorbereiding en ik zit werkelijk twee minuten na Otter is begonnen in een ruimte met geluid. Dankzij de unsung heroes achter dit soort conferenties. Hoera!

Gartner’s Nexus omvat een aantal disruptieve technologieën die in gezamenlijkheid tot een tsunami aan veranderingen zullen leiden:

 

image

Waarbij Information nu door Otter als Big Data wordt omschreven. Big data is op dit moment een enorme hype en zorgt tegelijkertijd voor het ‘falen’ van bestaande technologieën om die data op te slaan en te bewerken. Eenvoudigweg vanwege de enorme volumes die we verzamelen. Met deze interessante tidbit van Gartner, die overigens chronisch slecht blijkt te zijn in hun voorspellingen:

By 2012 4,4 million IT jobs globally will be created to support big data

IT recruiters zullen van deze soundbite overigens heel blij worden. Uitgesproken door Peter Sondergaard, een andere Gartner analist.

Otter is gek op strategic planning (workforce analytics) en daarmee op evidence based HR. Tot zijn spijt doet HR er veel te weinig mee. Ai, hij spreekt het verboden woord matching uit. Hoewel hij meteen een voorbehoud maakt ten aanzien van overpromising door HR software leveranciers. Waar matching en analytics leveranciers bijzonder goed in zijn natuurlijk.

Gartner projects 49% year average growth rate for social media, social network analysis and content analysis from 2001 to 2016

Het toepassen van mobiele toepassingen binnen HR loopt achter bij de mogelijkheden en kansen. Een zeer politiek correcte uitspraak van Otter. En hij heeft een vragen voor ons:

  • Kijk via je smartphone naar de eigen vacatures en probeer mobiel te solliciteren.
  • Kijk naar je bedrijf op Glassdoor (als je tenminste een groot bedrijf bent met een redelijke vertegenwoordiging in een Engels sprekend land)
  • Check een collega op LinkedIn (of XING of Viadeo) en en vergelijk dat met de data in het eigen HR systeem
  • Weet je hoeveel verkopers de laatste tijd zijn vertrokken en/of zijn begonnen bij het eigen bedrijf? Via LinkedIn is dat eenvoudig te vinden.

Mogelijk dat mensen in het publiek nog verrast worden door dit soort vragen, maar dat zou bijzonder triest zijn voor de staat van de HR community.

Otter introduceert het boek Why good people can’t get books (Peter Cappelli), met daarin de uitspraak: The US has the weakest HR departments in the industrialized world. Wat tot Otter’s vraag leidt: Why do we build our software based on US practices? Meent hij dat nou echt? Is hij gewoon niet op de hoogte van recente ontwikkelingen of hij heeft last van tunnelvisie (big is everything, big is beautiful) of hij probeert slechts iemand in het publiek te laten schrikken.

Helaas geeft hij geen enkel inzicht vanuit Gartner over de impact van economische en culturele ontwikkelingen waardoor big niet langer everything of beautiful wordt gevonden door een groeiend deel van de populatie. En hoe juist deze ontwikkeling zijn Nexus van ontwikkelingen relevantie zal geven.

De goede man is jurist en dat komt vooral in het laatste deel van zijn presentatie door als hij om volstrekt onduidelijke redenen over contractonderhandelingen met HR software leveranciers begint. Inderdaad, het heeft helemaal niets te maken met de catchy Nexus titel, dus waarom hij hierover begint is mij volstrekt onduidelijk.

Een ferme teleurstelling. Zo kan ik deze keynote misschien wel het beste omschrijven. Weinig geinspireerd, met mislukte pogingen tot humor. En sterk achter de curve.

Geef een reactie

2 Comments