Randstad laat Manpower hielen zien. Deel drie…

Logo en logotype RandstadRandstad kwam vanochtend voorbeurs met haar resultaat over het derde kwartaal van 2012. Terwijl Manpower een daling van de omzet met 3,8% rapporteerde ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 komt Randstad vrolijk met een omzetstijging van maar liefst 4%. En daarmee laat Randstad alweer voor de derde keer haar hielen laat zien aan Manpower. Volgens mij is Randstad ondertussen niet meer te zien voor Manpower…

Maar laat de positieve headline niet de indruk geven dat alles peachy is bij Randstad. Want er zijn voldoende problemen, hoewel CEO Ben Noteboom het nogal eufemistisch stelt:

Our performance in North America and Japan was again solid but European conditions softened further", says Ben Noteboom, CEO of Randstad.

Europa is een ramp, zoals later zal blijken.

De ontwikkeling van omzet en brutomarge voor Randstad in de afgelopen jaren ziet er zo uit:

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2012

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2012

De brutomarge laat dus nog altijd slechts bottom bouncing zien. Desondanks zit het bedrijf nog altijd aanzienlijk hoger met haar brutomarge dan Manpower; die op 16,5% staat. En nog belangrijker, het lijkt erop dat Randstad de bodem (ten aanzien van de daling van de brutomarge) heeft bereikt. Als we even de eventuele seizoenseffecten proberen te elimineren door de voortschrijdende jaargemiddeldes te berekenen, dan ziet de ontwikkeling van de brutomarge voor Randstad er voor de afgelopen jaren zo uit:

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q3 2012

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q3 2012

Jawel, er lijkt te worden uitgebodemd. En dat is natuurlijk goed nieuws voor het bedrijf. Nou maar hopen dat de omzetdalingen ook uitbodemen. En dat zal met name in Europa voorlopig een weinig realistisch scenario blijken.

Europa: krimp
Als we naar de gepubliceerde cijfers voor Europa kijken wordt het nieuws in het algemeen bijzonder bloederig. Want hier gaat het vreselijk, vreselijk slecht:

  • Frankrijk, omzetdaling van 12% (ten opzichte van Q3 2011) (Manpower: -6% constant currency)
  • Nederland, omzetdaling van 4% (-12%)
  • Duitsland, omzetdaling van 6% (-10%)
  • Belgie & Luxemburg, omzetdaling van 7% (-11%, Belgie)
  • UK, omzetdaling van 11% (5% groei)
  • Spanje, omzetdaling van 13% (-12%)
  • Italie, omzetdaling van 9% (-13%)

Randstad krimpt dus in alle grote Europese landen, terwijl Manpower in de UK nog een kleine groei laat zien. En Manpower laat een duidelijk minder harde krimp zien in Frankrijk. Maar verder toont Randstad zich vergelijkbaar of aanzienlijk beter. Hoewel dit laatste dus eigenljk betekent: Randstad bloedt minder hard dan Manpower.

En de ontslagronde in Nederland is gigantisch geweest in het derde kwartaal:

By the end of the quarter the number of FTEs was 9% below the level at the end of Q2 2012 and reflects the restructuring program in Randstad the Netherlands..

Jawel, 9% van het aantal FTE’s (altijd een heerlijke manier om mensen te omschrijven…) heeft Randstad in een tijdsbestek van slechts 3 maanden verlaten. Alsof het niets is.Tegelijkertijd geeft de presentatie van Randstad voor Nederland een niet geheel corresponderend beeld: in Q2 2012 meldt het bedrijf in Nederland gemiddeld 4.770 medewerkers te hebben gehad  tegen gemiddeld 4.720 in Q3 van dit jaar. Ergens klopt iets niet.

Sectoren
De omzetontwikkeling per sector en geografie is in onderstaande sheet weergegeven:

image

Met name Frankrijk ziet er bijzonder slecht uit, maar ook Nederland en met name Duitsland hebben weinig om over te juichen. De VS is daadwerkelijk het enige lande waar de plusjes de minnetjes in aantal overtreffen. Waarbij vooral de dubbele plusjes in Business en Financial services opvallen. Een herstel, maar harder in ondersteunende diensten dan in de maakindustrie (Manifacturing, automotive)? Heel vreemd.

Overigens laat Randstad in de VS een groei zien die wel zeer dicht in de buurt van de cijfers van de American Staffing Association ligt. Randstad toont een organische omzetgroei in de VS van 4% ten opzichte van Q3 2011; volgens ASA is het aantal uitzenduren in Q3 2012 ten opzichte van Q3 2011 met 5,1% gestegen. Manpower heeft vooral hier gigantisch verloren; want de omzet van Manpower in de VS is met maar liefst 8,2% gekrompen.

Vooruitzicht
Dit is het bijzonder omfloerste voorzuitzicht dat Randstad afgeeft voor het volgende kwartaal:

image

Geen harde cijfers dus, slechts indicaties van meer slecht weer in Europa en aanhoudende groei in de VS, Zuid-Amerika en Azie. In ben benieuwd

Geef een reactie

1 Comment