#hrtecheurope: Josh Bersin

Josh BersinDe tweede sessie van de dag begint na een tweetal interviews met achtereenvolgens SuccesFactors en Bersin & Associates. En het is meer dan toevallig dat de tweede sessie wordt gegeven door Josh Bersin (Chief Executive Officer & President van Bersin & Associates). Bersin gaat het hebben over:

During the last year the talent and HR systems landscape has dramatically changed. The core business of HR systems is becoming revolutionized, as new platforms for mobile, social, and data-driven solutions come to market. In this presentation, Josh Bersin, President of Bersin & Associates, will discuss how the HR technology landscape has changed, and will particularly focus on the role of BigData in HR.

Nou, ik ben benieuwd. Tenslotte moet Bersin toch worden gezien als een soort Gartner/Forrester voor de HR industrie. Binnenkort kan er overigens een blogje worden verwacht over Bersin op basis van hun recent gelanceerde platform BersinInsights waar alle kennis wordt ontsloten.

De titel van de sessie is Big Data in HR. Waarom is het zo big? Omdat er zoveel data is. O god, Bersin noemt LinkedIn’s Talent Brand Index als een prachtig voorbeeld. Da’s geen goed begin. Waarbij het opvallend is dat Bersin eigenlijk moet uitleggen aan het publiek waarom data belangrijk is voor HR. Maar ja, HR is 99% treehugging en 1% data.

Bersin spreekt ook over predictive analytics en de waarde die het voor HR kan hebben. Jawel, Bersin is een technologisch optimist. Waarmee hij in dezelfde categorie valt als Sarah White. Het is dan ook niet verwonderlijk dat White vroeger voor Bersin heeft gewerkt. Natuurlijk kan predictive analyis waarde toevoegen. Zolang uitkomsten maar niet als waarheid worden gezien, maar als informatie die je dient te beoordelen en eventueel gebruiken. Dan is predictive analysis waardevol. Wat ik Bersin helaas in het geheel niet hoor zeggen. Wel dat de data waarschijnlijk meerdere rondes van kwaliteitsverbetering nodig heeft.

Vier stadia van volwassenheid op de weg naar predictive analytics:

  1. Reactive (operational reporting)
  2. Proactive (advanced reporting)
  3. Strategic analytics
  4. Predictive analytics

Bersin geeft een aantal voorbeelden van predictive analytics die merkwaardig genoeg met gebruik van gezond verstand even gemakkelijk had kunnen worden bedacht… Data is zonder enige twijfel goud waard, maar niet als het betekent dat gezond verstand thuis wordt gelaten. Probeer eerst via logisch redeneren bepaalde problemen te analyseren in plaats van de vraag als eerste aan de data te stellen. De kwaliteit van de data en de capaciteiten van de vrager bepalen in grote mate de kwaliteit van het resultaat. En de kans dat logisch redeneren een beter resultaat zal opleveren is bijzonder groot. Waarbij data-analyse een prachtige toegevoegde waarde kan zien. Niet meer, en niet minder.

Bersin is overigens een goede spreker.

Geef een reactie