Randstad onderuit in Engelse markt

Randstad is hard onderuit gegaan in de Britse markt. Was het bedrijf drie jaar geleden nog de onbetwiste nummer 2 in de flexmarkt van Groot-Brittannië, inmiddels is Randstad er afgezakt naar de vijfde plaats. En dit jaar is concurrent Manpower hard op weg om de blauwen in te halen. Aartsrivaal Adecco is er marktleider sinds het de Amerikaanse MPS Group in 2010 kocht – met Britse kroonjuweel dochteronderneming Badenoch & Clark.

image

Groot-Brittannië: Organische omzetgroei ‘grote drie’ 2011 – Q3-’12 (in procenten, YoY)

De achterstand die Randstad in de Britse markt op zijn twee mondiale rivalen heeft, is al een jaar enorm. Had Randstad tot medio 2011 een lichte voorsprong op rivaal Adecco, sindsdien verliest het bedrijf in rap tempo terrein. De gederfde omzet schatten wij voor het afgelopen jaar op EUR 130 miljoen.

Wat gaat er mis in de Britse markt?

Engelse ziekte
Wat precies de catastrofe is die Randstads Britse dochter trof sinds najaar 2011 is niet helemaal duidelijk. Randstad berichtte in het eerste kwartaal een reeks deals te hebben stopgezet, maar dat is niet de enige klacht van Randstad over de Engelse markt, zoals het bedrijf begin dit jaar aangaf:

Firstly, the decline in demand in the City-oriented business, which started in Q2 2011, continued. […] Secondly, the decline in demand of the public sector continued, albeit at a slower pace. […] Thirdly, growth in our inhouse business slowed against a strong comparison base, and was impacted by the termination of a large account.

De grootste daling komt van de inhouse-dochter. Randstad mikt wereldwijd met zijn vestigingen op locatie bij de klant op levering van grote volumes, maar juist die propositie lijkt niet aan te slaan bij de Britten. De laatste cijferrapportage meldt een omzetdaling van 24 procent voor het inhouse-segment in het Verenigd Koninkrijk, vanwege de ‘focus on client profitability’.

Niet dat die focus echt vruchten afwerpt. Geen verlies draaien in Engeland lijkt het devies voor Randstad: het laatste kwartaal draaide het bedrijf er break-even. En al twee volle jaren haalt Randstad op het eiland schamele ebita-marges van minder dan 2 procent. Is Engeland zo’n rampmarkt?

Adecco profiteert
De flexstress van Randstad is goed nieuws voor Manpower. En vooral voor Adecco, dat een topprestatie in een van zijn markten wel kan gebruiken, na de onderprestatie van zijn Franse, Amerikaanse en Japanse dochterbedrijven. Waar Randstad zijn omzet sinds dit jaar rap ziet krimpen, houden zijn concurrenten vast aan een organische groei van luttele procenten. Adecco stelt in zijn berichtgeving te hebben geprofiteerd van ‘new client wins’.

Omzetten van vijf mondiale uitzenders in Groot-Brittannië 2010-2011 (in miljoenen GBP)

Omzetten van vijf mondiale uitzenders in Groot-Brittannië 2010-2011 (in miljoenen GBP)

Manpower voorbij Randstad
Het gevolg is dat Randstad volgens zijn eigen rapportage in het Verenigd Koninkrijk is weggezakt van de 3e positie naar de 5e. Volgens onze berekeningen bevond Manpower nog niet boven de positie van Randstad. Wel blijken de Amerikanen hard op weg om Randstad in het Verenigd Koninkrijk in te halen.

Dat komt door vooral door nieuwe rapportage van Manpower, dat sinds dit jaar delen van de omzet van IT-merk Elan bij de Britse dochter optelt. Maar ook zonder dat cijferspelletje zal Manpower autonoom zijn concurrent Randstad inhalen.

Wie gaat er mee uit Engeland varen?
Tijd voor een besluit dus? Het Randstad-model lijkt niet bij de volwassen en gefragmenteerde Britse flexmarkt te passen. Moet Randstad er een succesvolle partij overnemen? Of zelf veranderen? Of de Engelse dochter sluiten? Wij zijn benieuwd wat Brian Wilkinson – de enige nog van Vedior afkomstige boardmember van Randstad –, die voor de Britse markt verantwoordelijk is, zal gaan doen. Als hij die kans nog krijgt…

Geef een reactie

2 Comments