IT vacatures stijgen…… en meer….

Het aantal vacatures in de IT-branche is sinds april dit jaar met maar liefst 13,4% gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Jobbird. Natuurlijk met een stevige quote van Jan-Peter Cruiming. “Opleidingen moeten snel rigoureus worden aangepakt. Als er door de overheid niet geïnvesteerd wordt, zal er straks de bizarre situatie ontstaan dat een miljoen mensen zonder werk zitten, terwijl vacatures worden vervuld met werknemers uit het buitenland.” Tja, die buitenlanders. Pikken ze zomaar alle baantjes in de IT in. ’n Beetje eng scoren vind ik dit. De arbeidsmarkt in de IT is wel wat complexer dan alleen wat roepen over door de overheid gereguleerde opleidingen………

Laatst werd ik uitgnodigd door Amsterdam in Business (IAMsterdam) om aan te schuiven bij een entree dinner georganiseerd voor een USA/Indiase ICT organisatie die zich graag wil vestigen in Amsterdam. Hier vanuit wenst men de EMEA markt te bedienen. De rode loper werd voor deze organisatie uitgelegd, inclusief een woord van de Burgermeester en dus ook het eerder genoemde dinner. Centraal stond de vraag wat de Nederlands arbeidsmarkt zou kunnen toevoegen aan de groei van deze organisatie. Nee, heb niet verteld dat de overheid flink in opleidingen moest investeren omdat anders de buitenlanders al onze baantjes inpikken. Wel heb ik het volgende kenbaar gemaakt.

Daar waar het hoogopgeleid technisch ICT personeel betreft, is Nederland de uitholling nabij. Zelfs de Braindrain valt negatief uit voor Nederland. Er verdwijnen meer techneuten naar het buitenland dan dat er binnenkomen. Een gevaar voor Nederland als kenniseconomie. Deze toptalenten zijn namelijk nodig voor innovatie en dus voor onze toekomst. Nederland kent hierdoor een vriendelijk klimaat voor hoogopgeleide kennismigranten. 

Hoogopgeleid technische Nederlandstalig personeel acteert bijna volledig in deta en/of ZZP. Vraag en aanbod bepaalt de prijs en het salaris is bij deta of ZZP nu eenmaal hoger dan bij de gemiddelde CAO. Inhuur is dus wel mogelijk. Onder eigen contract nemen is dan een ander verhaal. Of men moet overbieden en de prijs betalen die bij schaarste hoort.

Nederland kent een aantal top technische universtiteiten. Graduates van deze organisaties kiezen vooral voor een traineeship of een proces achtige (strategy) rol bij de bekende organisaties. Ook kiezen er veel voor een (eigen) start up. Richting de techniek gaan er niet zo veel. Men kan kiezen uit vele posities dus waarom hardcore programmeren? Ook het buitenland lonkt voor deze groep. Waarom in NL werken als je ook naar Barcelona, Sydney, San Francisco of Sydney kan? Het avontuur lonkt hier. Biedt een USA/Indiase ICT organisatie hier genoeg? Een moeilijke concurrentie. Ik zou niet blind op de hoogopgeleide Nederlandstalige ICT staren. Het aantal beta studenten neemt nog af ook. Dit wordt een zeer magerige groep. Tuurlijk zijn acties gewenst om meer mensen aan de ICT studie te krijgen. Maar kan de overheid het realiseren een miljoen mensen een HBO/WO ICT studie te laten volgen? Dat is wel wat Cruiming suggereert in dit stuk………

Nederland is lid van de EU. Inwoners van de EU kunnen overal werken. Dat geldt ook voor de IT-ers binnen de EU. Op dit moment zie je in Nederland veel IT sollicitanten uit Spanje en Griekenland. Zijn er daar dan geen IT functies? Oh, zeker wel, en zelfs in die landen is ICT schaarste. Maar hoe leuk is het als jij als IT-er lekker bezig bent en voor al je vrienden en familieleden is het buffelen danwel overleven. Altijd die slecht weer”” verhalen als jij een x-tje gek wilt doen in het weekend. Dit verklaart deels waarom deze IT-ers op dit moment in NL willen werken. Een uitstekende visvijver… ook voor deze USA/Indiase ICT organisatie.

Die miljoen werkelozen wiens baantjes worden ingepikt door deze stoute buitenlanders, blijft mij een een beetje dwars zitten. Wie zijn die miljoen werklozen? Het artikel ging over IT toch? Is dit die groep van 45+ die gedurende hun carriere voor een generalistische en/of management rol kozen en nu enigszins tussen wal en schip vallen? Misschien zouden Stork, Nederlandsche Bank en Akzo Nobel (genoemd in het stuk van Cruiming) hier hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Het her- en omscholen van deze groep naar wederom een programmeer functie. Management trainee klassen voor hoogopgeleide IT-ers zijn er al genoeg. Elk bedrijf uit de Nederlandse top 100 heeft dergelijke opleidingstrajecten, inclusief Business Games, MT dagen, snuffelstages, duaal studies etc. etc. Voegt het iniatief van Stork, Nederlandsche Bank en Akzo Nobel hier iets aan toe? Zouden deze acties meer studenten trekken? Of is het eerder een arbeidsmarkcommunicatie stunt richting organisaties als KPMG, Accenture, en andere zeer aantrekkelijke werkgevers voor de most wanted ICT Young Graduates?

Ik had het hier over met deze USA/Indiase ICT organisatie. ’t Zou leuk en goed zijn als deze een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, en tussen het aanstellen van hooggekwalificeerd top talent ook ruimte zouden bieden voor de 45+er werkzoekende op de arbeidsmarkt. De Nederlandse organisaties laten deze prima werkkrachten veelal links liggen op deze arbeidsmarkt. Een dergelijk beleid is goed voor het  imago ook en uitstekende voor Branding. Visie op deze groep getuigt van inzichten in duurzaamheid en goede kennis van locale omstandigheden. Dat wordt gewaardeerd en levert veel good will op. Windje in de rug dus. Extra draagvlak bij het opzetten van een onderneming in “vreemd” gebied.

Dan een schot in de roos. Dankzij organisaties als deze USA/Indiase ICT organisatie blijft veel werk hier (ipv outsource). Dankzij de kennismigranten die zij brengen komt de arbeidsmarkt in Nederland wat meer in balans. Hierdoor minder druk op de prijs. Ook zijn deze kennismigranten consument die geld besteden en belasting betalen. Dat is goed voor de economie, los van het feit dat zij zorgen voor innovatie en ontwikkeling. Op geen enkele manier nemen deze buitenlanders de baantjes van onze IT-ers in! De miljoen werkelozen waar Cruiming het over heeft is een totaal andere doelgroep dan waar de Nederlandse organisaties op azen voor hun MT trajecten.

Gelukkig bieden de buitenlandse ICT organisaties in Nederland deze groep ICT-ers wel een baan!

Geef een reactie

3 Comments
 • Josine
  says:

  Rob,
   
  Er zijn veel goede werkeloze ict-ers. Wat bij veel mensen speelt is denk ik dat ze eenzijdig op Monsterboard of werk.nl blijven hangen. Verder zijn werkgevers geneigd onrealistische verwachtingen te hebben. We moeten niet vergeten dat ICT-ers gemaakt worden op hun werk, en niet zoals accountants of verplegers alles kunnen met hun diploma. Websphere, OS/390, Tandem, Java programmeren in grote development omgevingen: krijg je niet op HBO. Werkgevers en ook recruiters zouden meer moeten kijken naar iemands werkverleden, en motivatie. We denken maar het uit het buitenland te moeten halen, we zouden ze ook zelf kunnen opleiden mbv studiebeding of iets dergelijks….

  • Rob van Elburg
   says:

   Josine, klopt. Dat is ook wat ik schrijf in deze post:
   Misschien zouden Stork, Nederlandsche Bank en Akzo Nobel (genoemd in het stuk van Cruiming) hier hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Het her- en omscholen van deze groep naar wederom een programmeer functie.

 • Larry Hannigan
  says:

  @Rob vergeet niet dat men in het buitenland nou eenmaal meer bieden dan NL’se bedrijven in het algemeen.

  ik heb zelf geen enkele waardering voor ICT Nederland want ze willen alles hebben maar investeren ho-maar…