Laat 41% van werknemers actief op zoek gaan…

Q&AIk ben gek op onderzoeksresultaten die op een volledig andere manier kunnen worden uitgelegd dan oorspronkelijk bedoeld. Vandaag is er weer zo eentje; dit keer van Unique. Met als meeste prominente onderzoeksresultaat: 41% van de werknemers gaat op banenjacht zodra economie aantrekt.

Dit laat Raymond Puts (algemeen directeur bij Unique) het volgende zeggen:

Het percentage werknemers dat het aantrekken van de economie zal zien als startsein om een nieuwe baan te gaan zoeken, vind ik alarmerend hoog. Ik zie het als een duidelijk signaal naar werkgevers toe om daar nu al op te anticiperen. De segmentatie van de onderzoeksgegevens naar leeftijd, opleidingsniveau en branche kan werkgevers helpen om het gesprek hierover te starten. Ook in deze tijd is het belangrijk om te weten of je gezien wordt als aantrekkelijk werkgever. Je wilt ten slotte niet met lege handen staan als de arbeidsmarkt weer krapper wordt."

Maar waarom niet even stilgestaan bij de ‘aantrekkelijkheid’ van die 41% van werknemers die zegt te willen vertrekken.

Want hoelang gaan 41% van werknemers wachten tot de economie aantrekt? Dat kan tenslotte nog wel een paar jaartjes duren. Zitten die 41% over 2 tot 3 jaar nog altijd op dezelfde plek duimen te draaien; wachtend tot de economie aantrekt? Want in dat geval hebben hun werkgevers een enorme kans gemist om deze indolenten het pand uit te knikkeren en op zoek te gaan naar medewerkers die de baan wel graag willen hebben.

Mensen die vanwege de arbeidsmarktsituatie niet op zoek gaan naar een andere baan laten in ieder geval een gebrek aan initiatief zien. En de vraag is of je als werkgever met initiatiefarme medewerkers wenst te worden opgescheept. Als werkgever zou ik inderdaad anticiperen, maar op een volstrekt tegenovergestelde wijze. Want welke werkgever zit te wachten op medewerkers die blijkbaar slechts hun tijd uitzitten, simpelweg omdat ze zo weinig vertrouwen in de eigen kwaliteiten hebben om buiten de deur te kijken als hun huidige baan niet langer boeit. Niet eentje toch?

Daarmee zal die 41% vanzelf alarmerend snel gaan dalen…

Geef een reactie

1 Comment
  • John
    says:

    Wel een begrijpelijke reactie van de heer Puts. Het geeft aan dat 41% van de werknemers niet helemaal blij is. 

    Veel medewerkers voelen zich wel bij zekerheid en tja… die is nu moeilijk te krijgen van een werkgever. Het is volgens mij een terugkomend effect dat in tijden van crisis, mensen lekker blijven zitten. Als de economie weer aantrekt, zijn er weer kansen op verbetering en dus begint de stoelen dans. Niks mis mee overigens.