Vacaturesite top 10: Jobbird weer aan kop

RM_top10_negatiefNa twee weken van verrassende dominantie door Werk.nl is Jobbird weer aanvoeder van de lijst van de 10 grootste vacaturesites. En gezien het grote aantal vacatures dat de sites zegt te voeren, is dat niet meer dan logisch natuurlijk.

Over de afgelopen drie weken ligt het unieke vacaturevolume nog slechts 2,8% boven het volume over dezelfde periode in 2011; een daling met maar liefst 2,2% in vergelijking met vorige week. Het volume aan vacatureplaatsingen is bijna 5% kleiner dan vorig jaar, en dat terwijl dat verschil verleden week nog 2,5% in het voordeel van 2012 uitviel.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 41 – 43). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 41 – 43). Bron: Jobfeed

De vorige week gememoreerde tweedeling tussen de grote drie (Jobbird, Werk.nl en Banenmatch) en de overige sites die deel uitmaken van de Vacaturesite top 10 tekent zich deze keer nog duidelijker af. Tegelijkertijd is het opvallend om te zien dat vrijwel alle sites (aanzienlijk) slechter scoren dan vorig jaar. Waren de 10 grootste vacaturesites verleden jaar gezamenlijk goed voor bijna 40% van de markt, nu is dat gekrompen tot slechts 30%. Een gigantische daling een tijdsbestek van slechts 1 jaar…

Ondertussen is LinkedIn gestegen naar plaats 14, nog altijd een kleine 600 vacatures minder dan nummer 10 DOVAjobs. Maar de groei van LinkedIn zich doorzet kan het zomaar binnen enkele maanden de top 10 binnenkomen. Een opvallende ontwikkeling, hoewel deze natuurlijk eerst wel even echt moet gebeuren.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl bezet ook hier de eerste plaats; maar het overweldigend negatieve sentiment maakt dat niet bepaald tot een ereplaats. Dit is nog altijd het gevolg van de langdurige downtime die Werk.nl in de loop van september trof; vanaf volgende week zal het sentiment minder negatief zijn (hoewel Werk.nl slecht genoeg is om dat negatieve sentiment relatief hoog te houden).

Geef een reactie