Nobels: Sollicitanten moeten ATS leren

Floor NobelsWe hadden recent het schokkend slechte artikel op Frankwatching van Soraia Cardoso (Manager Insights bij Jungle Minds), met als triest excuus dat de schrijfster de Nederlandse taal niet machtig was en dat het vertaalbureau het oorspronkelijk in het Engels opgestelde artikel slecht had vertaald. Wat enkel betekent dat het oorspronkelijke artikel misschien wel coherente zinnen bevatte maar inhoudelijk nog altijd volstrekte onzin uitkraamde. En dat blijkbaar niemand de kwaliteit van een artikel checkt voordat het online wordt geplaatst.. Wel achteraf; het artikel is ondertussen verwijderd.

Het argument taal kan echter niet als excuus worden gebruikt als het om een artikel op NRC carriere gaat. Onder de titel Online werkt: Wat als je sollicitatie door een computer wordt behandeld? stelt Floor Nobels (online en social media recruiter) namelijk dat een sollicitant vooraf dient vast te stellen of de te versturen online sollicitatie met aangehecht cv door een machine of door een mens zal worden behandeld. Serieus! En de onzin die zij in dit verband uitkraamt is werkelijk verbijsterend…

Het artikel begint als volgt:

Elektronisch solliciteren, het gebeurt bij ieder groot bedrijf. Op basis van ingevulde formulieren op een website en door een computer uitgeplozen CV’s wordt een eerste selectie gemaakt via een ATS (Applicant Tracking System).

Voor een ATS moet je een CV uploaden, naast je opleidingen, werkervaring en motivatie. Dat komt allemaal in een sollicitatiedatabase terecht. Een computer maakt een eerste selectie. Als er een academische opleiding vereist is en die heb je niet, val je buiten de boot. In de toekomst worden die systemen alleen maar slimmer. Op basis van woorden maken ze een keuze. En daar moet je als sollicitant bewust van zijn.

Jawel, volgens Nobels is het niet langer voldoende dat werkzoekers een goed cv met een online sollicitatie kunnen meesturen; nee, ze dienen zich ervan bewust te zijn dat hun cv door een machine wordt verwerkt. En niet door een mens. En daar dienen ze rekening mee te houden.

Commercieel ideetje voor Nobels: maak een cursusje cv verwerking door ATS’en voor werkzoekers. En vergeet dan even niet om van alle ATS’en de eigenaardigheden en beperkingen, als het om cv-verwerking gaat, op te sommen. En tegelijkertijd een methode te bieden voor de werkzoeker om te zien welk ATS door de betreffende werkgever wordt gebruikt. Om vervolgens het cv aan te passen op de eigenaardigheden van dat specifieke systeem…

Overigens staan in de tweede alinea ook nog een aantal bizarre statements. Zo is het ontbreken van een verplicht gestelde opleiding ook zonder ATS een dealbreaker. En hoe moet de combinatie van deze twee zinnen worden geinterpreerd:

In de toekomst worden die systemen alleen maar slimmer. Op basis van woorden maken ze een keuze.

Worden systemen steeds slimmer omdat ze op basis van woorden een keuze gaan maken? Maar dat is toch helemaal niet slim? Dat heten trefwoorden, en dat betekent dus dat de context waarin woorden worden gebruikt niet in een selectie wordt meegenomen. Worden systemen volgens Nobels dus eigenlijk dommer of heeft ze gewoon geen idee waar ze het over heeft. Ik zet mijn geld op het laatste.

Maar ik ben echt van mijn stoel gevallen na lezing van onderstaande tekst:

Laat je niet weerhouden door slechte ATS-systemen als Taleo. Daar word je nogal vaak uitgegooid, maar als je volhoudt, dan is je kans alvast groter omdat anderen eerder opgeven.

Hahahaha! Afgezien van het feit dat geen enkele sollicitant in staat zal zijn om Taleo van een ander ATS te herkennen, zegt Nobels hier dus dat de daicots van deze wereld de toekomst hebben. Gewoon hersenloos blijven proberen, net zo lang tot het je is gelukt om te solliciteren. Waarbij de sollicitant zich volgens Nobel vooral niet moet afvragen wat voor bedrijf er achter een dergelijk schokkend slechte ervaring ligt. En of een dergelijk bedrijf wel een prettige werkgever is als er al zo weinig aandacht aan de communicatie met mogelijk toekomstige medewerkers wordt besteed.

Onderstaande zin is ook voldoende om je per direct een dubbele hernia te geven:

En voor de oudere sollicitanten: werk niet met allerlei rare tabellen in je CV’s, daar crasht een ATS op, gewoon een Word-bestand gebruiken.”

Hoe is het mogelijk… Oudere werknemers hebben allerlei rare tabellen in hun cv. Een welbekend feit. En die arme ATS’en kunnen daar niet mee omgaan. Foei, oudere werknemers! Heb medelijden met een ATS!

En dan zit er ook nog een merkwaardige bedreiging aan het adres van werkzoekenden:

En vergeet niet dat alles wordt vastgelegd. Als je heel moeilijk doet of onsportief reageert op een afwijzing komt dat ook in je dossier terecht en het wereldje is klein.

Wat zegt Nobels hier in vredesnaam? Is er een steekje bij haar los? Nog even afgezien van het feit dat het delen van dit soort informatie natuurlijk volstrekt uit den boze is!

Afijn, na Cardoso is het nu Nobels die een poging doet de prijs voor het domste artikel op het gebied van online recruitment binnen te slepen. Ik kan eerlijk gezegd niet kiezen…

Geef een reactie

7 Comments
  • Marc Somberg
   says:

   @Chris Ik vrees het wel :S
   @marc fijn dat je het argument ad hominem aanpakt
   Ik heb niet beweerd dat ik negatieve sollicitatie ervaringen deel (als ontvanger als sollicitant deel ik ze graag overigens) maar dat het mij niet zou verbazen als het wel voorkomt.
   Het feit dat jij misschien niet de exacte data weet op te noemen wat betreft de stijging van de zeespiegel betekent niet dat ik je mening/opmerkingen op dat gebied niet serieus zou nemen.
   Ik ben mij er terdege van bewust dat een van je grote kwaliteiten je karakteristieke schrijfstijl is en dat je vaak de grenzen opzoekt, maar de optimist in mij kan het dan niet laten om hier en daar een kanttekening te plaatsen als ik het niet eens ben met je beoordeling van bovenstaand artikel als ‘werkelijk verbijsterende onzin’ Daarentegen dit is wel jouw weblog. Ik denk niet dat het in iemands beste belang is om hier nog uitvoeriger over in discussie te gaan. Mocht ik je nog treffen op TRUamsterdam of RIDE dan ga ik het gesprek graag verder aan met een drankje erbij.
    

   • Marc Drees
    says:

    Ik neem de mening van iemand die de daadwerkelijke stijging van de zeespiegel tot op de centimeter zou moeten kennen maar aangeeft hier maar een slag naar te slaan inderdaad niet serieus.

 • Marc Somberg
  says:

  Hoewel ik de eerste ben die juichend aan de zijlijn staat als mensen vanwege domme teksten worden neergesabeld vindt ik dat sommige onderdelen van het verhaal van mevrouw Nobels wel de moeite waard zijn.
  Waarbij de sollicitant zich volgens Nobel vooral niet moet afvragen wat voor bedrijf er achter een dergelijk schokkend slechte ervaring ligt. En of een dergelijk bedrijf wel een prettige werkgever is als er al zo weinig aandacht aan de communicatie met mogelijk toekomstige medewerkers wordt besteed.
  Veel sollicitanten zijn al in de fase van de ‘overlevings-sollicitatie’ beland. Waarbij het belangrijker voor hen is om ‘een baan’ te vinden dan een baan bij een leuke werkgever.
  “voor de oudere sollicitanten: werk niet met allerlei rare tabellen in je CV’s, daar crasht een ATS op, gewoon een Word-bestand gebruiken.”

  Ik heb zelf niet de luxe(of vloek) van een ATS en lees derhalve alle binnengekomen CV’s zelf. Ik kan mij echter voorstellen dat sommige ATS systemen blijkbaar problemen hebben met een bepaald format CV ( de zogenaamde ouderwetse tabellen CV die ik best vaak tegenkom ). Ook kan ik mij voorstellen dat de verzenders van de desbetreffende CV’s niet op de hoogte zijn van de technische oorzaak van hun onsuccesvolle sollicitatie. Als het je helpt meer kans te maken dan is het best een nuttige tip. Of in ieder geval niet een oorzaak van een enkele of dubbele hernia 🙂
  En vergeet niet dat alles wordt vastgelegd. Als je heel moeilijk doet of onsportief reageert op een afwijzing komt dat ook in je dossier terecht en het wereldje is klein.”
  Triest maar waar. Als ik een recruiter uitmaak voor rotte vis dan is het te verwachten dat dit niet positief zal bijdragen aan mijn personal branding. Recruiters zijn soms net echte mensen wat dat betreft.
  Ik ben het met je eens dat informatie met betrekking tot sollicitaties niet behoort te worden gedeeld maar ik vrees dat de praktijk anders is.
  Ook dit advies kan blijkbaar nuttig zijn.
  Samengevat: Hoewel mevrouw geen Nobelprijs voor baanbrekend arbeidsmarktcommunicatie gerelateerd journalisme zal winnen was het stuk, mijn inziens, niet zo slecht dat er een digitale brandstapel nodig was.
  Met vriendelijke groet,
  Marc Somberg

   

  • Marc Drees
   says:

   Hoeveel sollicitanten zijn al in de fase van ‘overleving’ beland? Het woordje “veel” is fijn kwalificerend maar zegt me helemaal niets. Aantallen zeggen me wel wat, dus doe mij eens wat harde cijfers. Als je toch bezigt bent, doe daar dan meteen even het percentage vacatures waarbij het achterliggende ATS volledig automatisch de voorselectie maakt. Ik verwacht een miniscuul (heerlijk kwalificerend) percentage, maar ik laat me graag verrassen…

   Sollicitanten die jouw reactie lezen weten in ieder geval dat enige persoonlijke informatie in jouw handen niet veilig is. Dat is mogelijk onbedoeld advies die hen bijzonder goed van pas kan komen. Er zijn namelijk mensen (jawel ook onder recruiters) die integriteit en vertrouwelijkheid wel waarderen. Sollicitanten hebben daar zeker behoefte aan.

   De digitale brandstapel was verder pijnlijk verrast door de rampzalig slechte kwaliteit van het stuk en wilde zich er in eerste instantie niet eens aan branden. Ik heb veel overtuiging moeten gebruiken