Bezoekersaantallen vacaturesites, september 2012

Vandaag de tweede aflevering in de nieuwe serie cijfers van comScore (met dank aan Monsterboard) dit keer over de maand september. Ondanks de vele reacties naar aanleiding van de eerste aflevering blijft comScore de partij die voor zover ik weet de meest betrouwbaar cijfers ophoest.

Onderstaande grafiek toont in een bubble chart de unieke bezoekersaantallen (comScore) in september 2012 ten opzichte van het vacaturevolume (Jobfeed):

Bubble chart, aantal unieke bezoekers versus vacaturevolume, september 2012. Bron: Monsterboard

Bubble chart, aantal unieke bezoekers versus vacaturevolume, september 2012. Bron: Monsterboard

Ten opzichte van de maand augustus is vooral de daling van het vacaturevolume bij de (voormalige) freemiums Jobselectie en Banenmatch opvallend te noemen. Geen verrassing natuurlijk, maar daarmee schuift de grafiek voor wat betreft de X-as fors in elkaar. Bij de grote drie is een groei van het bezoekersvolume waar te nemen waarbij vooral Nationale Vacaturebank de grootste stijger kan worden genoemd.

Overigens overschat Monsterboard haar eigen vacaturevolume in bovenstaande grafiek vrij fors. Waar de grafiek uitgaat van ongeveer 9.000 vacatures blijft Jobfeed voor de maand september stilstaan op 7.204 vacatures (nieuwe vacatures geplaatst in de maand september, met uitzondering van interne doublures). Dit geldt overigens ook voor JobTrack, NUwerk en CareerBuilder, terwijl het vacaturevolume van Jobselectie ernstig wordt onderschat.

Dit laat onverlet dat een gigantische tweedeling in vacaturesiteland overduidelijk is als we kijken naar het traffic volume. Monsterboard en Nationale Vacaturebank zijn de bog honcho’s tezamen met Werk.nl waar verplichte winkelnering de enige reden voor dit trafficvolume is. Want wie gaat er voor zijn plezier naar deze site? Hoewel, is er iemand die voor zijn plezier naar een vacaturesite gaat? Er zal tenslotte zelden uit luxe naar een vacaturesite worden gesurfed…

Waar de grote drie rond de 600.000 unieke bezoekers laten zien, zijn de overige sites al blij met ruim minder dan de helft van dit volume.

Dan ook nog even deze grafiek

Aantal unieke bezoekers, januari 2010 – september 2012. Bron: Monsterboard

 

Aantal unieke bezoekers, januari 2010 – september 2012. Bron: Monsterboard

Ik hoop dat de presentatie niet al teveel verrekte nekken oplevert, maar de poging om de grafiek zo groot mogelijk af te beelden levert enige concessies op… Ondanks alle veranderingen die wie in de afgelopen jaren in het landschap der vacaturesites hebben gezien is er feitelijk ook weer heel weinig veranderd. Dat is wel zo’n beetje de conclusie op basis van deze grafiek. De grote drie zijn nog altijd de grote drie en er zijn een groot aantal bottom dwellers die ten opzichte van elkaar druk bezig zijn met stuivertje wisselen. Maar op een enkel moment is er sprake geweest van het doorbreken van het glazen plafond wat deze twee groepen van elkaar scheidt.

Als uitsmijter onderstaande grafiek waaruit blijkt dat de vacatureverticals de eigenlijke masters of the online recruitment universe zijn. Met Indeed trots aan kop:

Aantal unieke bezoekers, september 2012. Bron: Monsterboard

 

Aantal unieke bezoekers, september 2012. Bron: Monsterboard

Naast Indeed zijn njobs, Jobrapido en uitzendbureau.nl in de top 10 te vinden. Vier verticals op een totaal van tien online recruitment sites. Schokkend… En een invasie die de vacaturesites zich gezamenlijk mogen aanrekenen.

Geef een antwoord

2 Comments