Amerikaan, ouder dan 55 en werkloos? Stem Obama!

Waarom? Nou, hierom:

Vrijwel vanaf de dag dat Obama aantrad, is het voor de oudere werknemers in de VS een Eldorado geweest. Waar de rest van de beroepsbevolking bijna vier jaar na het begin van Obama’s termijn als president nog altijd tegen 2,5 miljoen verdwenen banen aankijkt zijn de senioren bijna 4 miljoen banen rijker!

Met andere woorden; Ben je een oudere, werkloze Amerikaan dan weet je op wie je moet stemmen!

Een belangrijke vraag die deze grafiek niet kan beantwoorden is natuurlijk waarom juist het aantal oudere werknemers zo hard groeit. In een tijd dat het aantal babyboomers binnen de beroepsbevolking juist moet afnemen. De toxische mix van 0% rente op spaargeld en een forse waardevermindering (of onverkoopbaarheid) van de eigen woning zijn mogelijke oorzaken. Daarnaast zou het me niets verbazen als een fors deel van de banengroei bestaat uit tijdelijke banen tegen een relatief laag uurtarief en zonder de in de VS zo extreem kostbare zorgverzekering.

De kans dat er onder die vier miljoen ‘nieuwe’ banen ongekende bakken aan ellende schuilgaat is extreem groot. Waardoor de vraag op wie je moet stemmen ineens een stuk moeilijker wordt. En eigenlijk helemaal niets uitmaakt. Wat een bijzonder droevige constatering is voor verrweg het grootste deel van de Amerikaanse beroepsbevolking. Waarvan slechts 7,9% werkloos is volgens de officiele cijfers. Maar waar de niet politiek gekleurde werkelijkheid een stuk schrijnender is. Hoe kan anders de voortgaande groei van Amerikanen die zijn aangewezen op de voedselbank worden uitgelegd? In de afgelopen jaren hebben we zowel een gestage daling van de werkloosheid (van 10% naar 7,9%) als een gestage groei van voedselbank afnemers (naar ongeveer 46 miljoen) gezien. De realiteit is dat de VS naar alle waarschijnlijkheid een werkloosheid heeft die tussen die van Portugal (15,7%) en Griekenland/Spanje (>25%) ligt. Waarmee de groei van de populariteit van de voedselbank aanzienlijk beter kan worden verklaard.

Geef een antwoord

1 Comment