Oproep: welke gratis ATS’en ken jij?

vergrootglasMet applicant tracking systemen (ATS’en) kan je zo langzamerhand de Maas dempen en ook het aantal freemium ATS’en groeit gestaag. Waarmee overigens de vraag gerechtvaardigd is waarom je eigenlijk zou moeten betalen voor standaard functionaliteit die tegenwoordig dus ook gratis wordt geboden. Misschien een interesant onderwerp tijdens het jaarlijkse vernieuwingsgesprek met de ATS leverancier?

Maar ik wil een andere vraag beantwoorden: wat hebben die freemium ATS’en nou eigenlijk te bieden? En zit er enige toekomst in dat freemium ATS model of gaan we hier op termijn net als bij freemium vacaturesites een verschuiving naar een betaalmodel zien?

Maar om een beetje fatsoenlijk vergelijkingsonderzoek te kunnen doen heb ik natuurlijk wel de namen van freemium ATS’en nodig. Vandaar mijn oproep.

Overigens ken ik ondertussen wel een paar gratis ATS’en van naam. Natuurlijk is daar SmartRecruiters, het freemium ATS dat zich vooral op de VS richt. En opvallend genoeg zijn er ook tweetal ATS’en van Nederlandse bodem. Niet geheel toevallig zijn het vacaturedistributeurs Adver-Online (met HROffice) en VONQ (met Qandidate) die met een dergelijk product de markt op zijn gekomen. Hoewel in het geval van VONQ dit product nog gelanceerd moet worden.

Ik ga er echter vanuit dat er meer freemium ATS’en op de markt beschikbaar zijn dan deze drie. Hoewel ik het niet erg zou vinden als het tot dit gezelschap beperkt zou blijven; scheelt mij werk… Maar als er mensen zijn die een gratis ATS kennen die ik nog niet heb genoemd; plaats een reactie of stuur een e-mail.

O ja, als je leverancier bent van een gratis ATS en je denkt goede sier te willen maken door in een reactie onbeschaamde zelfpromotie te maken; ga er dan vanuit dat de reactie per omgaande verdwijnt en er een dikke kans is dat jouw ATS niet meegenomen gaat worden in bovengenoemd onderzoek.

Geef een antwoord

4 Comments
 • Remy Verhoeven
  says:

  Ha Marc,

  Denk dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen Freemium en volledig gratis ATS-en.

  Freemium is een model waarbij de basisfunctionaliteit gratis is. Indien je echt gebruik wil maken van het systeem (meerdere gebruikers, hoge volumes aan vacatures, bulk afwijzen, campagnesite, talentpool, etc), dan moet er betaald worden. Het freemium model is daarbij slechts een teaser voor het echte product. 

  Een gratis ATS heeft het verdienmodel gevonden in het aanbieden van aanpalende diensten. In ons geval recruitment media. 

  Overigens een kleine correctie: Qandidate.com is al sinds april van dit jaar in private beta. 

  Grt Remy