#FOTNL: Kevin Wheeler, 1

Kevin WheelerOp uitnodiging van Compagnon is Kevin Wheeler vandaag de belangrijkste spreker tijdens het Future of Talent 2012. Als de agenda enigszins een leidraad is gaat hij het vandaag hebben over de volgende onderwerpen:

  • Welke factoren beïnvloeden het aanbod en de vraag naar arbeid wereldwijd en dus ook in Nederland?
  • Met welke ontwikkelingen moeten we in 2013 rekening houden?
  • Hoe zal het personeelsbestand van organisaties er over vijf jaar uitzien?
  • Wat zijn de trends in recruitment de komende vijf jaar?

Daarnaast zijn er twee andere sprekers, Hanneke Moonen (zelfstandig consultant) en Martijn Kriekaard (projectmanager recruitment-innovatie & intelligence, Deloitte). Maar gedurende de eerste twee uur is het podium voor Wheeler.

Wheeler zal in de ochtendsessie proberen om een beeld te geven van de trends that will reshape organizations, human resources & recruiting.

#FOTNL, slide 1Organisaties zijn nog altijd voornamelijk gestructureerd en georganiseerd op basis van het paradigma om producten zo efficient mogelijk te fabriceren.

Maar voor een groeiend aantal bedrijven is deze structuur en deze organisatie niet langer van toepassing; sterker nog, de concreet belemmerend.

Volgens Wheeler zijn de rules of business zijn ondertussen fundamenteel veranderd. Dit heeft niet alleen met veranderende omstandigheden te maken, maar zeker ook met een jongere generatie die nu deel is van de beroepsbevolking en hun intrinsieke motivatie. En deze motivatie is niet iets wat onder druk van omstandigheden (recessie, toename financiele verantwoordelijkheden) zal veranderen. En daarmee zijn deze veranderingen in potentie structureel van aard. Overigens zijn al deze veranderingen angstaanjagend voor bedrijven en dat betekent in het algemeen dat bedrijven zich niet, of onvoldoende snel kunnen veranderen om ook in de toekomst succesvol te blijven. Gezien de gemiddelde leeftijd van het publiek moet er een collectieve depressie aan het opkomen zijn…

Work life balance is volgens Wheeler een gedateerd begrip, want het gaat er vanuit dat werk een noodzaak is in plaats van werk als een integraal onderdeel van je leven, iets wat leuk is om te doen. En een jongere generatie is opzoek naar die laatste vorm van werk. Werk is niet langer tijd en/of plaats gebonden.

image

Volgens Wheeler verdwijnt elke transactie-gebaseerde baan op termijn. Automatisering en robotisering zal er voor zorgen dat deze banen gaan verdwijnen. Met een zeer aantrekkelijk toekomstperspectief; juristen gaan grotendeels verdwijnen. Briljant! Het einde van de krankzinnige uurtarieven en misplaatste arrogantie. Moszkovicz lijkt tijdig te zijn uitgestapt, zij het niet bepaald vrijwillig.

Creativiteit is een belangrijke, misschien wel de meest cruciale, eigenschap voor niet te automatiseren / te robotiseren werkzaamheden. En daarmee voor de kansen op een toekomstige baan.

De essentie van Wheeler’s college is dat bedrijven moeten leren dat medewerkers geen warm vlees zijn maar een echte waarde vertegenwoordigen. Dat vereist luisteren, leren en op basis daarvan veranderen. O ja, en bedrijven moeten daar wel tempo mee maken. Overigens is dit in mijn optiek voorlopig alleen van toepassing voor hoger opgeleide medewerkers. Voor iedereen met een lagere opleiding lijkt de toekomst een stuk minder aantrekkelijk

Geef een reactie

1 Comment