Hays Global Skills Index, over 5 jaar waardevol

Hays is met een interessant rapport gekomen (The Hays Global Skills Index 2012) waarin het werving- en selectiebureau een index presenteert die voor in totaal 27 landen de staat van de arbeidsmarkt voor professionals reflecteert. En Hays heeft voor het berekenen van die index bepaald geen halve maatregelen genomen, zoals onderstaande afbeelding toont:

Hays Global Skills Index, 1

Hays onderscheidt zeven componenten, waarbij voor iedere component de druk (pressure) is berekend op basis van meerdere onderliggende factoren (in totaal 26 factoren). En de combinatie van die zeven componenten levert een totaalscore op. Bent u nog allemaal wakker? Mooi, want nu gaat het leuk worden…

Deze methodiek levert voor een aantal landen in Europa het volgende resultaat op:

Hays Global Skills Index, 2

Hays noemt dit een infographic, maar de traditionele doelgroep voor infographics (marketeers en andere pseudo-dyscalculisten) zijn allang gillend afgehaakt bij het zien van bovenstaande afbeelding. Inderdaad, dit is serious shit! Maar laat ik het eens even proberen uit te leggen door Nederland als voorbeeld te nemen.

Nederland heeft een totaalscore van 4,2 (5,0 is de evenwichtsscore) en dat betekent dat er in Nederland er een relatief lage druk wordt ervaren binnen de arbeidsmarkt voor professionals. Althans, volgens Hays. Als we naar de onderliggende componenten kijken zien we nog de nodige verschillen voor ons land:

 • De Overall wage pressure is volgens Hays zeer laag (0,0 – 0,9) in Nederland. Overall wage pressure. Whether wages are keeping pace with inflation, which is a measure of overall labour market tightness. A high score means real wages are increasing quickly relative to the longer term. A low score means real wages are not rising quickly (or are even declining) relative to the longer term
 • De Education flexibility is iets onder gemiddeld (4,0 – 4,9). Education flexibility measures whether the education system can adapt to meet organisations’ future talent needs, particularly in the field of mathematics, science and literacy. A high score means there is limited potential or capacity to increase education performance and output. A low score indicates there is considerable scope to expand the output and quality of the local educational system
 • De Labour market participation is iets boven gemiddeld. Labour market participation measures the degree to which a country’s talent pool is fully utilised. A high score means that the proportion of working age people that are employed (or are available for immediate work) is not increasing, indicating constraints on the availability of
  additional resource. A low score means that the participation rate reflects the increasing availability of talent to join the workforce.
 • De Labour market flexibility is iets onder gemiddeld (4,0 – 4,9).  Labour market flexibility assesses the legal and regulatory environment faced by businesses. A high score means the labour market legislation is judged to be inflexible and there are constraints on the ability of inward migrants to fill talent gaps. A low score means the
  labour market legislation is judged to be flexible, with an openness to immigration.
 • Talent mismatch is duidelijk onder gemiddeld (3,0 – 3,9). Talent mismatch measures the mismatch between the skills needed by businesses and skills possessed by the labour force. A high score means that the numbers of long-term unemployed and vacancies are both increasing suggesting the available labour does not have the skills
  employers want. A low score implies that employers are having an easier time finding the talent they need
  .
 • De Wage pressure in high-skill industries is iets onder gemiddeld (4,0 – 4,9). Wage pressure in high-skill industries is the rate at which wages in high-skill industries outpace those in others. A high score means wages
  in high-skill industries are rising much faster than in low-skill industries. A low score means wages in high-skill industries are not rising faster than in low-skill industries.
 • De Wage pressures in high-skill occupations is duidelijk boven gemiddeld (6,0 – 6,9). Wage pressures in high-skill occupations is a measure of wage premium paid in high-skill occupations, which is an indicator of shortages of key talent. A high score means wages in high-skill occupations are rising faster than in low-skill occupations. A low score means wages in high-skill occupations are not rising faster than in low-skill occupations

Zoals gezegd, serious shit.

Hays Global Skills Index, 3En zelfs hiermee zijn we er nog niet, want dan is er ook nog dit staatje, waarin naast een korte samenvatting van de index een tweetal andere indicatoren worden beschreven, de kwetsbaarheid en de gezondheid van de economie. Waar volgens de de kleurtjes voor Nederland de druk dus blijkbaar een stuk hoger ligt dan bij de skills index.

Afijn, nu we dit allemaal weten is de volgende vraag: wat moeten we hiermee? Wat voegt de Hays Skills Index toe? De visuele weergave voegt in ieder geval niets toe, want die is veel te complex. Hays kan veel beter een andere vorm kiezen om de cijfers te presenteren dan via cirkels en kleuren. Veel teveel input om direct te kunnen verwerken en daarmee geen goede manier om de informatie compact te communiceren.

Daarnaast is deze informatie niet bepaald kakelvers te noemen aangezien Hays deels data gebruikt die al (meer dan) 1 jaar oud is. Maar dat is het noodlot als je officiele bronnen hanteert.

De eventuele meerwaarde van de Hays Skills Index zal zich pas over een aantal jaren bewijzen omdat er dan een tijdscomponent aan de cijfers kan worden toegevoegd. Een cijfers in de tijd betekent trends. En trends zijn niet alleen veel interessanter dan (gedateerde) snapshots, ze kunnen ook veel eenvoudiger visueel worden weergegeven.

Over een jaar of 5 wordt die Hays Skills Index dus in potentie zeer interessant. De belangrijkste vraag is dan echter of Hays nog altijd bestaat.

O ja, marketeers mogen nu hun ogen weer open doen…

Geef een reactie

1 Comment
 • Meelezer
  says:

  Waarom doet Hays dit. Wat willen ze ermee bereiken richting klanten of kandidaten. Moet het ze meer business opleveren / hoe dan bij bestaande of nieuwe accounts.

  Gaat Hays zich concentreren op de landen met hoge scores (Zweden, Duitland. Hongarije) en laten ze de rest links liggen.

  Wat voegt dit toe aan hun dienstverlening / hoe gaat ze dit helpen de slag om de klant te winnen die niks meer wil dan een vacature ingevuld hebben voor niet te veel geld en snel met de op dat moment beste voorhanden kandidaat in de markt en Hays inroept omdat ie geen zin / skills heeft in de voorselectie en het begin van het traject wil uitbesteden.