Mijn voorspellingen voor 2012: terugblik, 3

voorspellingenDe vorige ronde voorspellingen heb ik thematisch aangepakt waarbij ik achtereenvolgens vacaturesites, werkloosheid, wervingssites, social media en ATS’en, intermediairs en de economie heb behandeld. En ondertussen heb ik mijn voorspellingen ten aanzien van vacaturesites (matig) en ten aanzien van werkloosheid (bijzonder goed) tegen het licht gehouden.

Deze keer keer kijk ik terug op de voorspellingen die ik eind 2011 heb gedaan ten aanzien van wervingssites, social media en ATS’en. En eigenlijk waren het niet uitsluitend voorspellingen, maar ook een tweetal wensen. Eens zien wat er van dat alles terecht is gekomen.

 1. Hoewel 2012 een rampzalig jaar wordt als we naar de economie kijken zal de wervingssite niet in winterslaap gaan. Nieuwe wervingssites zullen worden gelanceerd en bestaande wervingssites verbeterd. Voor het eerst zal er aanzienlijk meer aandacht worden besteed aan het online recruitmentproces. Oke, dit is een wens in plaats van een voorspelling. Maar uit naam van alle werkzoekers hoop ik dat mijn wens uitkomt.
  De wens is zeker niet helemaal uitgekomen, maar er zijn wel de nodige wervingssites dit jaar live gegaan. Waarbij helaas de focus nog altijd teveel op employer branding en te weinig op de kwaliteit van het online recruitmentproces wordt gelegd. Er is verbetering te zien, maar wat gaat het godsgruwelijk traag…
 2. De Apply with LinkedIn knop gaat mainstream op wervingssites van bedrijven met relatief veel hoogopgeleide medewerkers. Hoogopgeleide sollicitanten snappen dat hier een risico aan verbonden is omdat hun sollicitatiegedrag door LinkedIn wordt geregistreerd. Met onbekend maar potentieel riskant toekomstig misbruik.
  De Apply with LinkedIn knop wordt weliswaar steeds meer gebruikt, maar het is nog lang geen mainstream plugin. En hoewel de Apply with LinkedIn knop een killer app voor LinkedIn zou kunnen zijn, lijkt het bedrijf er nauwelijks aandacht aan te besteden. Ook voor mobiel werkt de Apply with LinkedIn functie nog altijd niet.
 3. TheSocialCV komt met een alternatief voor de Apply with LinkedIn knop waarbij het sollicitatiegedrag niet wordt geregistreerd. Intellectuele luiheid bij bedrijven gekoppeld aan een aanzienlijk kleiner marketing budget bij TheSocialCV zorgt ervoor dat dit alternatief (nog?) geen succes wordt. Tenzij LinkedIn, Facebook en/of Twitter een enorme en zeer zichtbare blunder maken op privacygebied. Wat overigens ook een verwachting voor 2012 is.
  Nope, helemaal mis. TheSocialCV heeft veel trager geacteerd dan op voorhand leek te gaan gebeuren. Een geluk bij een ongeluk voor stovepipe LinkedIn, hoewel Indeed natuurlijk wel met iets vergelijkbaars op de proppen is gekomen. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hier enige impact van valt te verwachten op de korte termijn. Als er uberhaupt ooit enige impact van te verwachten valt…
 4. De sanering van ATS leveranciers zet zich ook in 2012 onveranderd door. Met als belangrijkste negatieve consequentie een gebrek aan aandacht voor de o, zo noodzakelijke verbetering van de user experience van deze pakketten.
  Nou, het is me een saneringsjaar van jewelste geweest. Met natuurlijk als grootste vissen de overname van Taleo door Oracle en de overname van Kenexa door IBM. Lumesse is de enig overgebleven vis die nog geen grote schuilplaats heeft kunnen vinden. Gaat dat in 2013 alsnog gebeuren? Ahh… dat is voor het deel van voorspellingen en geen onderwerp van een terugblik.
 5. Bedrijven beginnen zich te realiseren dat het online recruitmentproces slechts een deel van het totale proces is en dat het offline deel ook een ervaring moet bieden die overeenkomstig het online deel is. Veel verder dan deze realisatie gaan bedrijven in 2012 niet komen. Aandachts- en budgetkwestie. Helaas…
  Inderdaad, helaas. Net als voorspelling/wens 1 is hier niet bepaald veel beweging waar te nemen.
 6. Sociale media gaan een steeds grotere rol spelen bij passief werven. Mede als een gevolg hiervan wordt community management een integraal onderdeel van de recruitment functie. De eerste trainingen voor community management voor recruiters steken de kop op.
  Het kan zijn dat ik iets gemist heb, maar ik heb hier nog niets van vernomen. En volgens mij is dit daarom een 100% misser. Wat overigens een 100% misser voor bedrijven en intermediairs betekent; maar dat terzijde.
 7. Passief werven blijft de belangrijkste manier om in 2012 aan nieuw personeel te komen. Hierover later meer als ik het over mijn voorspellingen over actief werven ga hebben.
  Tja, dat was natuurlijk een heel eenvoudige voorspelling. Recruiters zijn mensen en mensen veranderen niet graag hun gewoontes. Alles gaat traag en gestaag. Maar stapje voor stapje zullen we een verschuiving zien van passief naar actief werven. Ho stop, dat is een voorspelling! En die hoort hier niet thuis. Vergeet wat ik heb gezegd…
 8. Werkgevers gaan in 2012 structureel minder gebruik maken van vacaturesites. Niet alleen zullen er minder vacatures van werkgevers beschikbaar komen; een kleiner deel van de wel beschikbare vacatures zal op vacaturesites worden geplaatst, ongeacht of het om freemium of pay-to-post vacaturesites gaat.
  De voortgaande erosie van het marktaandeel van vacaturesites bij het verdelen van de vacaturekoek is pijnlijk duidelijk geworden dit jaar. Waarbij het niets uitmaakte of je een freemium of pay-to-post vacaturesite was. Tegelijkertijd staat LinkedIn te dringen om de Vacaturesite top 10 binnen te dringen en groeit het gebruik van Facebook en (vooral) Twitter als distributiekanaal van vacatures steeds sterker. De shift is in volle gang, waarbij de recessie zeker haar partijtje meeblaast.
 9. Digitaal-Werven en Intelligence Group stoppen in 2012 met hun stompzinnige verkiezingen van de beste wervingssite. Deze uitspraak is er eentje in de categorie: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.
  Helaas zijn beide partijen nog niet tot dit inzicht gekomen. Wat vooral jammer is voor iedereen die denkt dat deze uitverkiezingen iets met kwaliteit van de achterliggende wervingssites te maken heeft. Wat niet het geval is. En dat betekent dus dat ik deze voorspelling zal blijven herhalen tot beiden met hun stompzinnige verkiezingen zijn gestopt.

Conclusie
Nou, niet echt een score om over naar huis te schrijven. Overigens gaan de wensen (1 en 9) gewoon weer mee in het circus van de voorspellingen; op een gegeven moment komen deze dus wel uit. Eens zal Carthago verwoest gaan worden…

Geef een reactie

2 Comments