Randstad kraakt tender Belastingdienst, maar wint ‘m alsnog

Logo en logotype RandstadRandstad heeft de tender van de Belastingdienst in de wacht gesleept. Dat bevestigt een woordvoerder van Randstad Nederland. De deal – met een uitzendvolume van EUR 60 à 70 miljoen – zal de marktleider een fraai hapje marktaandeel opleveren. En dat is vreemd. Nog geen halfjaar geleden zei topman Ben Noteboom (tijdens het vragenrondje met analisten): nog het volgende over de Belastingdienst-tender:

We hebben enkele bijzonder vreemde prijsbepalingen gezien bij grote contracten. Sommige daarvan zullen we in feite aan ons voorbij laten gaan, want als wij geen geld kunnen verdienen, dan hebben wij er vrede mee anderen te laten leveren tegen verlies. Het grootste [voorbeeld] daarvan is de Belastingdienst, een cliënt van ons, ja, het is wat het is…

Noteboom doet het hier lijken alsof de fiscus voor het met flexkrachten vullen van de cubicles van de Belastingtelefoon slechts peanuts wil neertellen. Toch vreemd dat de website Aanbestedingskalender.nl gisteren plotseling de tender alsnog aan Randstad toeschreef.

Want hoe zit het nu? Passeert de Belastingdienst een prijsdumpende concurrent voor de net ietsje gepeperdere rekening van Randstad? Of is Randstad alsnog in tarief gedaald vanwege het enorme volume dat de Belastingdienst kan garanderen? Of is er iets anders aan de hand?

De fiscus: een miljoenentender
De Belastingdienst is een enorme tender. In dezelfde analistensessie stelde Randstad-CFO Robert Jan van de Kraats de tender op EUR 60 miljoen. Zijn concurrent, USG-topman Rob Zandbergen, schatte de deal afgelopen zomer zelfs op EUR 70 miljoen. Zandbergen kon zich overigens goed vinden in de toenmalige kritiek van Noteboom op de bodemprijzen die concurrenten voor de fiscus-deal offreerden:

De conclusie van ons en van Randstad was: Voor die prijs gaan wij het niet doen. Andere partijen hebben een andere evaluatie gehad. Dat is apart. Wij hebben, net als Randstad, zeker verstand van de overheidsmarkt. En je kunt je afvragen of het een juiste beslissing is geweest. Maar ik denk van wel, ook al kost het ons bruto-omzet.

Concurrentie op dumpprijzen
Noteboom zei afgelopen zomer nog meer over de deal. Hij stelt dat de reden dat Randstad met het tenderproces staakte, te maken met het feit dat concurrenten onder kostprijs offreerden:

Wat de Belastingdienst betreft: Wij hadden een redelijke marge afgesproken en bedienden deze klant al jaren. Dus wij zijn ons bewust van de risico’s. Wij kennen de boetes. Wij hebben weet van het leeglooprisico. Daarom offreerden wij een prijs die ons feitelijk in staat stelt om een redelijk – geen hoge, maar redelijke – winst te boeken, gezien het volume. Als de concurrentie dan aankomt met een prijs die naar onze visie verlieslatend is, nou, dan is dat zo. Dan passen wij ons aan. Daar zouden wij ook niet te bang voor moeten zijn.

Randstad heeft afgelopen jaar wel vaker bewust van deals afgezien of contracten opengebroken. Dit geval lijkt op inkeer. De vraag is: op grond waarvan gaat de Belastingdienst alsnog met Randstad in zee?

Maandag volgen reacties van Randstad en de Belastingdienst. Wordt vervolgd.

Geef een antwoord

1 Comment