Vacaturesite top 10: 2012 gaat als een nachtkaars uit

Vacaturemonitor, negatiefJobbird is in zijn eentje ondertussen bijna twee keer zo groot als de nummer twee, Werk.nl. De dominantie van de enig resterende freemium vacaturesite kan niet duidelijker worden verwoord. De overige vacaturesites zijn op deze manier gereduceerd tot spelers in de marge.

Het is zo langzamerhand een zekerheid; november wordt een slechte maand. Het unieke vacaturevolume over november gaat waarschijnlijk tussen de 5% – 10% lager uitvallen dan november 2011. Een zeer fors verschil en daarmee lijkt het laatste kwartaal van 2012 bijzonder slecht te gaan eindigen.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 45 – 47). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 45 – 47). Bron: Jobfeed

Indrukwekkend toch? Er is echt een gat ter grootte van de Grand Canyon tussen Jobbird en de rest. Waarbij het opvalt dat Monsterboard de laatste tijd hoger scoort dan vorig jaar; waarmee de site uniek bij de rest van de top 10. Want daling van het marktaandeel is tenslotte een stuk normaler dan stijging. Tegelijkertijd is ook het verschil tussen Nationale Vacaturebank en Monsterboard minimaal geworden.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl heeft de meeste social buzz en natuurlijk ook het hoogste negatieve sentiment. Banenmatch en Monsterboard volgen op enige afstand. Zonder zoveel negatief sentiment zou Werk.nl overigens een stuk lager eindigen…

Geef een reactie

3 Comments
 • Ted
  says:

  Ja dat zou wellicht een verklaring kunnen zijn. Wat bedoel je met de houdbaarheid van Banenmatch?

  Verwacht je geen lange houdbaarheid tov het nieuwe businessmodel van €50 all-in? Het lijkt mij niet eenvoudig om klanten van gratis naar betaald gebruik te laten overhalen.

 • Ted
  says:

  Je geeft aan dat de nummer 2 Werk.nl is. Maar ik zie daar op plek 2 juist nog banenmatch staan.

  Hoe kan banenmatch een tweede plek behouden tov Jobselectie die wel verder wegzakte in de top 10?

  Terwijl ze allebei in het najaar van businessmodel veranderde. En waarom in het najaar veranderen? Of was het bittere noodzaak?

  Succes beide sites overigens!

  • Marc Drees
   says:

   Tja, ik loop op de zaken vooruit 😉 Banenmatch is natuurlijk de enige echte nummer 2 van dit moment maar de vraag is in hoeverre dat houdbaar zal zijn. Jobselectie heeft in korte tijd twee zaken veranderd, het betalingsmodel en de site waarbij in het laatste geval een groot deel van de klanten hun gegevens opnieuw heeft moeten invoeren. Ik denk dat vooral in het laatste feit een deel van de verklaring voor het sneller wegzakken van Jobselectie moet worden gezocht.

   Het veranderen van het business model is voor beide vacaturesites een noodzaak. Daarnaast rookt de schoorsteen in het najaar natuurlijk harder dan in de zomer 😉