#MYE12: Willem Vermeend

Willem VermeendWe gaan meteen door naar de volgende spreker, en dat is niemand minder dan Willem Vermeend, oud minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en tegenwoordig hoogleraar European Fiscal Economy aan de Universiteit van Maastricht. Hij is de keynote spreker van het Monster Year Event en gaat zijn visie geven over de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Ik ben bijzonder benieuwd!

Over 50 jaar is er nog wel een Euro maar geen dollar meer. Dat is fijn, want die uitspraak gaan Vermeend en ik niet meemaken; tenzij we allebei meer dan 100 jaar worden en dan ook nog bij zinnen zijn. Zeer onwaarschijnlijk…

Ahhh… Vermeend is een aanhanger van Keynes. Daarmee is Vermeend dus een schuldverzamelaar. Ook leuk, hij ‘weet’ dat het in de VS goed gaat met de economie (wat voor hem gelijk staat uit het politiek uitstekend manipuleerbare GDP) en de arbeidsmarkt. Sterker nog; volgens Vermeend heeft de VS een mooie arbeidsmarkt.. En dus moeten wij (lees: Europa) hetzelfde doen. Schuld verzamelen dus. Net als Japan

Ik voel een merkwaardige voordracht aankomen. Zou Vermeend nooit naar Japan hebben gekeken? Enorme schuld, geen groei?

Vermeend wil graag vijf wereldwijde trends met ons delen die volgens hem niet in de economieboekjes staat:

 1. Belangrijkste productiefactor is de human capital
 2. Economische machtsverschuiving van westerse naar opkomende economieen
 3. Razendsnelle digitalisering van de samenleving
 4. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid
 5. Innovatie

Kan iemand mij wakker knijpen? Wat is hier nieuw aan?

Hij zou ook nog drie trends van de Nederlandse arbeidsmarkt noemen, maar naast een serie platitudes heb ik niets gehoord.

Als laatste nog wat losse quotes van Vermeend:

 • Over vijf jaar komen de Engelsen bedelen om in de Euro te stappen
 • Engels is volgens Vermeend volstrekt irrelevant geworden
 • Sollicitatiegesprek is ouderwets
 • Weg met de ICT afdelingen, over 5 – 6 jaar zit alles in de cloud
 • Alles moet heel snel en heel veel dingen die je hebt geleerd meteen vergeten want de wereld wordt anders
 • Op een achternamiddag kunnen we de Eurocrisis oplossen. Het is allemaal de schuld van de hedgefunds

Hij praat met zeer veel overtuiging (en zo af en toe vooral heel hard), maar overtuigend praten betekent nog niet dat het klopt wat je zegt. Hij moet een echte machspoliticus zijn geweest. Vermeend heeft een ongekend dikke nek. Jammer, ik had een totaal ander beeld van de man. In 45 minuten volledig verwoest. Door hemzelf.

Geef een reactie

3 Comments