Ook Randstad reorganiseert in massamarkt Frankrijk

Na marktleider Adecco is ook Randstad aan het reorganiseren geslagen in zijn grootste markt. De bulkmarkt Frankrijk – een speelterrein van drie niet-Franse leveranciers van voornamelijk industriële flexmassa’s – is sinds dit jaar in een flinke neergang geraakt en dat merken de uitzendgiganten Adecco, Manpower en Randstad.

Frankijk: Omzetgroei Adecco, Manpower, Randstad (in %, yoy) Q1 2011 – Q3 2012

Frankijk: Omzetgroei Adecco, Manpower, Randstad (in %, yoy) Q1 2011 – Q3 2012

Adecco begon zijn reorganisatie al eerder. Die pakt tot dusver rampzalig uit voor de wereldmarktleider. In zijn grootste markt zijn honderden miljoenen aan omzet verdwenen. Tot de zomer kwamen grote delen daarvan bij concurrent Randstad terecht. Maar sindsdien is ook bij Randstad France de omzet en baisse.

Disputeren met syndicaten
Twee jaar lang presteerde Randstad boven de markt – genoeg om de schade die het bedrijf met de integratie van Vedior leed, te compenseren. Maar inmiddels heeft de markt Randstad bijgehaald: in het derde kwartaal presteren de blauwen in Frankrijk op marktniveau. En dat zint de board niet. Tijd dus voor een reorganisatieronde. En in Frankrijk betekent dat: Om de tafel gaan met een ouderwets straffe vakbondsafvaardiging.

Daar heeft het bedrijf ervaring mee. In 2009 deed topman Ben Noteboom weinig moeite zijn afkeer van de opstelling van Franse (en Italiaanse) vakbonden te verhullen. Dat de syndicaten de modale flexgigant flink kunnen destabiliseren merkt ook Adecco dit jaar: Na een integratieaankondiging van de merken Adia en Adecco eerder dit jaar stakingen werden afgekondigd.

Margeprobleem?
En toch presteert Randstad niet slecht in Frankrijk. Randstad Frankrijk is ook in crisistijd stabiel winstgevend gebleven – iets wat van de Engelse dochter niet kan worden gezegd. Overigens is de Franse bulkmarkt goed voor lage marges: De tot vorige maand door Randstad gehanteerde EBITA-margedoelstelling van 4 procent heeft het bedrijf met zijn Franse dochter voor het laatst in 2008 gehaald.

Frankijk: Marges Adecco, Manpower, Randstad (in EUR) Q1 2011 – Q3 2012

Frankijk: Marges Adecco, Manpower, Randstad (in EUR) Q1 2011 – Q3 2012

De margegrafiek past goed bij de grafiek van de omzetgroei. Manpower overpresteert als het op omzet aankomt, en doet dat met de laagste marge. Adecco krimpt het snelste, maar sleept de meeste winst uit Frankrijk. En Randstad zit ertussenin: op beduidend minder omzet dan concurrent Manpower houdt het Nederlandse bedrijf meer winst over, al neemt de margedruk voor alle drie de reuzen toe.

En het is die margedruk die Randstad deed besluiten meer en meer grote klanten af te wijzen. Wij zijn benieuwd wat de reorganisatie voor de omzetontwikkeling zal betekenen.

Managementwissel
De aangekondigde reorganisatie bij Randstad komt pal na de bekendmaking van de toetreding van directeur François Béharel van Randstad Frankrijk tot de Raad van Bestuur van Randstad Holding.

Ironisch genoeg heeft diezelfde Béharel vlak voor zijn promotie in Le Figaro advies gegeven hoe president François Hollande zijn plan moet uitvoeren de werkloosheid in Frankrijk met 3 miljoen man terug te dringen. Zijn opvolger als landendirecteur Frankrijk mag allereerst ‘maximaal 163’ banen schrappen.

Geef een reactie

1 Comment