Werk.nl is ‘verbeterd’

Na meer dan twee dagen uit de lucht te zijn geweest, de oorspronkelijke deadline te hebben gemist en in eerste instantie een gemankeerde interface live te hebben gezet is er dan nu eindelijk sprake van het nieuwe Werk.nl. Maar is Werk.nl ook verbeterd? De vorige verbetering was een koude douche.

En dit is het dan, het nieuwe en verbeterde Werk.nl:

image

We hebben de drie zoekvelden weer terug en daarmee is er geen verbetering te bespeuren. En vooral de terugkeer van het veld Postcode is een bijzonder ongelukkige.

Want afgezien van werkzoekende postbodes zullen er weinig mensen in Nederland zijn die in staat zijn om in postcodes te denken en op basis daarvan te zoeken. Dus waarom niet gewoon de mogelijkheid om op plaatsnaam te zoeken? Overigens is het zoeken op Postcode volstrekt zinloos; zoals onderstaande test laat zien:

image

Jawel… ik moet met een volledig postcode zoeken. Waarom? Nou ja, omdat de techniek dat natuurlijk vereist. En in combinatie met Afstand kan je vervolgens toch in een bepaalde straal zoeken. Da’s toch ook simpel? En er zijn heel wat applicaties die prima met een partiele postcode om kunnen gaan. Dus hoezo niet geldig? Wat Werk.nl eigenlijk als melding had moeten geven was: onze excuses, maar ons technologisch vernuft is ontoereikend om uw legitieme verzoek te honoreren. Daarom dient u een volledige postcode (inderdaad, inclusief de twee letters) en een afstand te selecteren.

Afijn, we gaan vrolijk verder. Want er is een nieuwe functionaliteit; ik zie meteen hoeveel vacatures er zijn op basis van de door mij ingegeven tekst:

image

Instant search, zonder meer prettig. En de response is bijzonder snel. Ook zie ik nog altijd in de drop-down list  per functie hoeveel vacatures er zijn. Alleen valt daarbij Werk.nl weer eens terug in een oude fout. Tellen heeft de site namelijk nog nooit geleerd; wat blijkt als ik de functie Commercieel medewerker binnendienst kies. Waar volgens bovenstaande lijst 382 vacatures voor beschikbaar zijn. Maar als ik deze functie kies krijg ik ineens dit te zien:

image

Van 382 op magische wijze naar 420 vacatures. Dat is knap! Overigens is dit al jaren een blijkbaar niet-uitroeibaar probleem. Zo blijkt dat het op de homepage gemelde aantal vacatures (22.624) zomaar met 50 vacatures groeit als ik zonder het invullen van zoekcriteria op de knop Zoeken druk. Het is ook allemaal best ingewikkeld voor een overheidsinstantie om nauwkeurig te rekenen…

Overigens heeft Werk.nl eindelijk een enigszins zinvolle faceted search gekregen:

image

Natuurlijk is UWV WERKbedrijf vergeten dat het prettig kan zijn om meer dan 1 optie per facet te kunnen selecteren. En ook is UWV WERKbedrijf vergeten om plaatsnamen (of provincies) als een facet op te nemen. Wat toch echt wel handig kan zijn.

Als laatste nog even de omslachtige interactie bij wat een simpele balloon functie on mouseover had kunnen zijn. Als ik met mijn muis over het vraagteken icoon bij het veldlabel Trefwoorden beweeg krijg ik een balloon te zien.

image

Ik moet blijkbaar op het icoon klikken (waarom?). Die actie levert het volgende op:

image

Jawel, een uitleg die ik vervolgens ook weer moet wegklikken, om er vanaf te zijn. Waarom niet gewoon meteen de uitleg on mouseover laten zien?

Conclusie
Werk.nl is veranderd. En er is zonder meer het een en ander veranderd waarbij de faceted search een verbetering is. De rest is niet meer dan een verandering. Kans gemist.

Geef een reactie

7 Comments