Marcel Slaghekke jokt er 10 miljoen omzet bij

Logo en logotype Staffing AssociatesStaffing Associates – de flexstartup van voormalig Olympia-CEO Marcel Slaghekke – heeft in zijn eerste bestaansjaar EUR 20 miljoen omgezet. Dat blijkt uit het jaarverslag Dat is beduidend minder dan de omzet die hij afgelopen april nog claimde. In een interview in vakblad Flexmarkt stelde hij zich toen nog gelijk aan een omzet van een slordige EUR 30 miljoen. Dat het eenderde minder is, blijkt uit het onlangs gedeponeerde jaarverslag van Staffing Associates BV.

Een halfjaar na zijn eerste inschatting blijkt er dus EUR 10 miljoen  aan omzet verdwenen. Wat is er gebeurd? Een week of vijf geleden pas zette Slaghekkes registeraccountant zijn handtekening onder de jaarstukken van Staffing Associates. Of Slaghekkes miljoenenverdamping aan de grondigheid van zijn boekhouder te wijten is of aan eigen branie? Wij houden het op het laatste.

Immers, in zijn vorige functie, binnen de inmiddels bankroete Olympia Flexgroup AG, zat de ondernemer in het strakke stramien van de Frankfurter Börse. Een miljoentje of tien erbij jokken was toen niet mogelijk, zonder nadien een omzetwaarschuwinkje uit te brengen. Dat leed is voorbij: Slaghekke is weer vrij man. En rap in aantocht bovendien. Over nog eens twee jaar moet zijn omzet de EUR 40 miljoen bereiken, zo stelt zijn jaarverslag. Of we daar voor het gemak ook een slordige EUR 10 miljoen van af mogen trekken, is onduidelijk…

 

Olympia-light
Slaghekke lanceerde Staffing Associates twee jaar geleden als een online flexwerkplekkend franchise-alternatief voor uitzendlabel Olympia. Investeerders stelt hij niet nodig te hebben, of, zoals hij het zelf stelt: ‘De enige investeerder die ik heb, is Marcel Slaghekke’.

Om een bankfinanciering (voor vooral werkkapitaal) komt Slaghekke echter niet heen. Staffing Associates leent EUR 650.000 (tegen 3%) van Slaghekke zelf en nog eens EUR 1,1 miljoen (tegen 7% à 9%) van Deutsche Bank en verder een paar miljoen euro’s werkkapitaal van factoringmaatschappij IFN Finance. Van voormalig Olympia-geldschieter NIBC leent hij niet, wat weinig verrassend is.

Veel goodwill, weinig vermogen
Ondanks zijn dikdoenerij is ook Slaghekkes werkelijke omzet indrukwekkend. Zijn snelle groei betaalde hij met bankkredieten en zo zeilt Slaghekke opnieuw scherp aan de wind. Over twee jaar moet zijn bedrijf dubbel zoveel omzet maken. En tot die tijd heeft de balans van Staffing Associates wel iets weg van die van de beursgenoteerde marktleiders, of, zo u wilt, de vroegere Olympia Flexgroup: Het eigen vermogen is verwaarloosbaar en het merendeel van zijn leningen zijn kortlopend. Er is een enorme goodwillpost (à EUR 2,6 miljoen) en een lening van 1,4 miljoen. Staffing Associates heeft maar één kleine impairment nodig om een negatief eigen vermogen te krijgen.

Reden genoeg voor een reeks vragen aan Slaghekke over zijn eerste jaarcijfers.

Lees ook op RecruitmentMatters: een interview met Marcel Slaghekke, oprichter, eigenaar en directeur van Staffing Associates.

Geef een reactie

4 Comments