Weer ruimt een Adecco-manager het veld

Adecco is gestart met een stille stoelendans. Het management-team dat aan CEO Patrick De Maeseneire rapporteert, wordt langzaam maar zeker ververst. Dat gebeurt volgens een duidelijk patroon: in de regio’s waar Adecco zwaar onderpresteert, neemt het bedrijf afscheid van zijn directie. Vanaf januari wordt de verantwoordelijke van Adecco Japan, Mark du Ree, vervangen door Christophe Chatellier. Dat meldde het bedrijf onderaan het persbericht over de derdekwartaalcijfers.

Du Ree wordt daarmee afgestraft voor het aanhoudende verlies aan marktaandeel dat de Zwitsers in Japan lijden. Het gat tussen Adecco en aartsrivaal Randstad is inmiddels een gapende trog geworden…

Japan: organische omzetgroei (yoy, in %) Adecco, Manpower en Randstad 2011-Q3/2012

Japan: organische omzetgroei (yoy, in %) Adecco, Manpower en Randstad 2011-Q3/2012

Du Ree werkte zijn hele leven bij de Japanse dochter van het bedrijf en heeft sinds 2009 zitting in het executive-committee van Adecco. Zijn opvolger Christophe Duchatellier komt verrassend genoeg van recruitmentgigant Michael Page, waar hij tot 2010 aan top van de drie lagen managementlange tellende Franse echelons stond, die onder meer de Nederlandse dochter sinds 2010 bestieren. Duchatellier heeft geen ervaring met de Japanse uitzendmarkt.

Slachtoffers
De Ree is niet de eerste vertrokken manager onder de hoede van CEO De Maeseneire. Eerder al moest Amerika-verantwoordelijk Tig Gilliam het veld ruimen. Geen wonder: dit najaar rapporteerden wij grote verliezen aan marktaandeel bij Adecco’s Amerikaanse dochter. Gilliam is vervangen door outsider Bob Crouch, die het gat met Randstad lijkt te dichten.

Vorige maand gebeurde hetzelfde bij concurrent Randstad, dat zwaar onderpresteert in zijn Britse markt [LINK]. Verantwoordelijke Brian Wilkinson werd vervangen door François Béharel. En Manpower dat voor zover het winstgevendheid betreft wordt ingehaald door beide concurrenten, heeft maar gelijk zijn CEO vervangen door twee man.

Wie volgt?
Wij zijn benieuwd wie nog volgen. Adecco’s derde rampmarkt, Frankrijk, wordt aangestuurd door Belg Alain Dehaze, die een persoonlijke pick is van zijn landgenoot de CEO. In die markt onderpresteert Adecco al bijna twee jaar…

Geef een antwoord