CPB komt weer eens met een ‘prognose’

Foto van de publicatieomslagStop de persen! Het CPB is met een nieuwe voorspelling van de werkloosheid over het bijna voorbije jaar gekomen!! En wat hebben de rekenmeesters uit hun ongekend complexe machine getoverd: 6,5%. Jawel! Waarmee we kunnen vaststellen dat het CPB met de beste prognose komt als het jaar is afgelopen. Wat hebben wij toch een fantastisch planbureau…

De rest van de wereld wist al halverwege dit jaar op zijn laatst dat de CPB prognose van 6,25% voor 2012 ongebreideld optimistisch was, maar who cares. Het CPB is de enige maatstaf voor het beleid van de overheid dus dienen we daar naar te luisteren. Met dit soort koddigheid tot gevolg.

 

Laten we voor de volledigheid even de diverse werkloosheidsramingen van het CPB voor 2012 op een rijtje zetten:

De hopium van december 2011 werd ingeruild voor een zeker realisme in maart 2012 dat echter in juni razendsnel de kop werd ingedrukt om vervolgens pas in december weer terug te keren. En dit keer met een raming die aan de hoge kant is, tenzij het CPB enige voorinformatie van het CBS heeft gehad over de op donderdag te verschijnen werkloosheidscijfers over november 2012.

Overigens zijn de voorspellingen van het CPB voor bijzonder nauwkeurig te noemen als we deze vergelijken met hun ongekende broddelwerk tijdens de financiele crisis. Want toen maakte ons nationale gokinstituut er pas echt een potje van. Maar ook nu is het CPB een entiteit die niet in staat is de richting en mate te voorspellen waarin de werkloosheid zich gaat ontwikkelen. De bovenstaande reeks prognoses maakt dat pijnlijk duidelijk; eens te meer omdat al vroeg in het jaar de indicaties van een verzwakkende economie en stijgende werkloosheid evident aanwezig waren. Maar mogelijk paste dit niet in de modelleringssoftware van het CPB.

Het meest angstaanjagende is natuurlijk dat de overheid haar beleid afstemt op de voorspellingen van het CPB. Voorspellingen die, als het om de werkloosheid gaat, de werkelijkheid niet alleen missen maar zelfs geweld aandoen. Op het moment dat iedereen met meer dan een hersencel kan zien dat de werkloosheid sterk zal gaan stijgen (of zelfs is gestegen) houdt het CPB vast aan een prognose die concreet onjuist is. En dit is dus het instituut waarop Rutte gaat zitten wachten tot maart 2013 voordat hij besluit tot eventueel aanvullende maatregelen. Briljant staaltje zwarte Pieten.

O ja, dit is de volledige voorspelling van het CPB:

image

De prognose voor 2013 is met 0,25% verhoogd ten opzichte van augustus 2012. Zou het CPB het deze keer juist hebben? Zeer, zeer onwaarschijnlijk. Maar een keer moet de eerste keer zijn…

Geef een reactie

1 Comment