Werk.nl is tot 2015 een proeftuin?

Logotype Werk.nlOnder het misleidende kopje UWV weerlegt kritiek vacaturesite Werk.nl geeft UWV in Computable een reactie op de recente uitzending van RTL nieuws over de problemen met Werk.nl. Hierin wordt, in tegenstelling tot het kopje, de kritiek niet weerlegt; feitelijk stelt het UWV dat ze tot 2015 de tijd heeft om haar zaken op orde te krijgen:

Hij [UWV-woordvoerder Wessel Agterhof] erkent dat Werk.nl nog verder verbeterd kan worden, met name in de functionaliteit van de werkmappen van gebruikers. Maar, benadrukt hij, het UWV heeft tot 2015 de tijd om de digitale dienstverlening voor elkaar te krijgen. ‘Dat doen we stap voor stap.’

Dat is fijn om te weten. Tot 2015 dienen alle werkzoekenden die dagelijks problemen met Werk.nl ervaren hun kop dicht te houden. Want het UWV heeft tot 2015 de tijd gekregen…

Agterhof bagatelliseert de reeds lang bestaande problemen met de kwaliteit van de zoekkfunctie op de volgende manier:

Agterhof wijst er op dat het UWV een aantal dagen geleden opnieuw een aantal verbeteringen heeft doorgevoerd, waaronder het verwijderen van de automatische vacaturematch. Die leverde de nodige verkeerde vacatures op. ‘Het duurt nog een week of twee voordat de databases zijn opgeschoond. Misschien hebben de klachten daarmee te maken.

Nou, over twee weken moeten we dus maar weer eens opnieuw kijken… En die automatische vacaturematch is waarschijnlijk de job alert die blijkbaar niet meer wordt verstuurd. Dat is ook fijn voor iedereen die een volstrekt logische functionaliteit nu niet langer kan gebruiken. Een stap terug die als een verbetering wordt verkocht…

En dan is er de nog altijd voortdurende ontkenning door het UWV van de bestaande problemen met de feitelijk door gebruikers ervaren onbeschikbaarheid van de site. Agterhof:

Daarnaast  ligt de website er regelmatig uit voor onderhoud en het doorvoeren van aanpassingen. Wellicht moeten we dat duidelijker communiceren.

Het feit dat Werk.nl er vaker ‘gepland’ uitlegt dan alle andere vacaturesites bij elkaar is nog niet eens het grootste probleem. hoewel het natuurlijk bizar is dat een dergelijk simpele online functie zo vaak onbeschikbaar moet zijn. Maar het werkelijke probleem is de dagelijks terugkerende en maar niet-oplosbare problematiek waarbij een eindgebruiker een foutmelding op het scherm krijgt waardoor het lijkt dat Werk.nl niet beschikbaar is. En dat heeft niets met geplande downtimes te maken.

UWV blijft doen alsof haar neus bloedt. En vindt het blijkbaar acceptabel dat haar neus tot 2015 mag blijven bloeden. Neemt de politiek hier daadwerkelijk genoegen mee? Waardoor we de komende jaren een collectieve neusbloeding moeten aanschouwen terwijl werkzoekenden in de kou blijven staan?

Schandalig!

Geef een reactie

7 Comments
 • Robin
  says:

  Helemaal mee eens! Veel mensen, waarvan veel er voor het eerst in hun leven werkloos zijn geworden, worden met ijzerenhand gesanctioneerd als ze zich niet aan de letter van de wet houden (ookal handelen ze wel in de geest van de wet). Maar welke sancties zijn er voor het UWV / WERK.NL als zijn structureel falen? Niemand die ze daarop aanspreekt. De paar mensen die nog mochten blijven bij het UWV – en nu dus met dat zelfde rampensysteem moeten ‘werken’ – vormen een druppel op de gloeiende plaat in verhouding tot het aantal werklozen dat zij ondersteuning zouden moeten bieden. Ondertussen maakt het UWV zich er (wel heel makkelijk) vanaf door te melden dat zij tot 2015 de tijd hebben om WERK.NL op de rails te krijgen. Dat schiet bij vrijwel alle werklozen in het verkeerde keelgat, want zij krijgen die tijd niet en wíllen dat ook niet: zij willen werken!
  Wanneer gaat het UWV (lees ‘politiek Den Haag’) weer eens in het gezamelijk belang denken i.p.v. alleen de sancties te verTIENvoudigden? Minder werklozen betekent meer belastingopbrengst en een menselijke benadering zal in-between-job’ers sterker motiveren om actief op zoek te gaan i.p.v. doelloos wat vacatures op het internet te zoeken.
  En wat de automatische zoekfunctie in Werk.nl betreft: Alle verhalen bij elkaar opgeteld begrijpt een goed verstaander dat die dus inderdaad niet meer werkt. Ook ik krijg sinds een aantal dagen ineens geen vacatures meer doorgespeeld. Tot voor kort waren dat er 6 – 10. Het zou het UWV gesierd hebben als ze niet alleen simpel op de portal melden dat het aantal getelde vacatures ‘mogelijk niet klopt’, maar in de mail die nu automatisch wordt verstuurd gewoon meldt dat de functie eruit ligt. Dan weten mensen ten minste nog een béétje waar ze aan toe zijn.
  Voorlopig is het beste advies dus: Ga vooral zelf op zoek en gebruik je netwerken. Want als je op het UWV blijft wachten, kom je nooit meer aan de bak. Ben benieuwd wat men er in Europa van vindt dat de BV NL daardoor voorlopig alleen maar minder belastinginkomsten zal krijgen. Zien ze Disselbloem dan ook nog zitten als vervanger van Juncker?

 • Dirk Goossens
  says:

  Agterhof is een goedprater. Hij neemt het voor het WERK.nl op omdat hij ziet dat er hard gewerkt wordt en dat er best nog een en ander gerealiseerd wordt op de momenten dat men niet bij Oracle aan het buffet zit. Begrijpelijk, maar daardoor niet minder verwerpelijk. Een woordvoerder van een publieke organisatie hoort het publieke belang te dienen evenzeer als het belang van de organisatie waaraan hij verbonden is.
  Agterhof legt in zijn communicatie niet de link met de taakstelling van het UWV, namelijk transparantie over besluitvorming, betrekking van maatschappelijke clusters en antwoord geven op vragen.
  Eén zo’n vraag is de vraag waarom het vacaturelijstje niet vrijgegeven wordt aan de commerciële partijen waar UWV de werkzoekers op afstuurt. Hij geeft daar geen antwoord op. Het lijstje ligt klaar en kan verstuurd worden. Hiervoor is geen extra capaciteit of doorlooptijd nodig. We hebben er recht op te weten welke beslisser het tegenhoudt en welke argumenten daarbij gebruikt worden.
  Kom op Wessel, je staat met je rug naar de maatschappij. Draai je om. Geef antwoord.