Een goed gesprek met het UWV?

Logo en logotype UWVNaar aanleiding van mijn artikel over de gaffe van Bruno Bruins op Radio 1 werd ik gebeld door Wessel Agterhof (Senior Woordvoerder UWV). Waarschijnlijk is damage control de beste manier om de reden van zijn telefoontje te omschrijven, maar ik heb het als een prettig gesprek ervaren hoewel onze perspectieven ten aanzien van wat Werk.nl uiteindelijk zou moeten zijn (UWV: alles, ondergetekende: niets) geen millimeter dichter bij elkaar zijn gekomen. Maar dat kan nauwelijks een verrassing zijn.

Agterhof wilde vanzelfsprekend zijn ongenoegen kenbaar maken over het feit dat ik met het artikel over Bruins wel heel erg op de man speelde. Maar uiteindelijk hebben we uitgebreid gesproken over de ellende die Werk.nl nog altijd is. De kritiek wordt volgens Agterhof door UWV (h)erkend, maar daar krijg je geen handen op elkaar bij werkzoekers die tot Werk.nl veroordeeld zijn. Want zijn statements als hoge prioriteit en zo snel mogelijk zijn dan weliswaar vertrouwenwekkend maar tegelijkertijd nietszeggend. Zeker als het probleemoplossend vermogen (en het tempo daarvan) van het UWV tot nu toe in ogenschouw wordt genomen.

Ik heb de gelegenheid te baat genomen om nogmaals te pleiten voor het elimineren van Werk.nl als vacaturesite en cv-database. Het transparant maken van de arbeidsmarkt betekent niet het hebben van een eigen vacaturesite. En al helemaal niet als die vacaturesite een zodanig slechte beschikbaarheid en kwaliteit heeft als Werk.nl. Er zijn meer dan voldoende marktpartijen die deze rol vele malen beter kunnen invullen. UWV hoeft slechts te faciliteren.

Is UWV in staat te luisteren? Het elimineren van Werk.nl als vacaturesite en cv-database kan tenslotte niet anders dan als een besparing worden gezien. In een tijd waarin het UWV EUR 500 miljoen in de komende jaren moet besparen lijkt dat niets minder dan een godsgeschenk.

Voor de zekerheid zeg ik het nog maar een keer: Stop met Werk.nl als vacaturesite en cv-database. Jullie kunnen het niet en het hoeft ook helemaal niet. Laat het aan bestaande marktpartijen over. Maak afspraken met die marktpartijen. Kom vervolgens die afspraken na, en bewaak de verplichtingen van die marktpartijen. En doe verder zo min mogelijk. Werkzoekenden zullen het UWV dankbaar zijn.

Geef een reactie

2 Comments
  • Liesbeth
    says:

    Uitstekend idee, als werkzoekende ben ik verplicht me hier aan te melden. Dat doe ik niet voor mezelf maar omdat dat van ‘de regels’ moet. Het kost enorm veel tijd, irritatie en levert me werkelijk niets op. Een site waar het niet eens mogelijk is om de gewenste functies aan te vinken, wat heb je daar aan. U bent accountmanager, oh vul maar accountant in, dat lijkt er wel op 🙂 Ja echt dat zeiden ze bij het UWV!

  • Arno de Vries
    says:

    Schaf dan maar direct de hele arbeidsbemiddelingsrol af en bouw t om tot een verzekeraar. Hooguit extra ondersteuning voor moeilijke groepen.