Manpower verslaat Adecco in Scandinavië definitief

In de Scandinavische markt voor flexarbeid heeft Manpower concurrent Adecco definitief verslagen. Was Adecco in 2008 nog marktleider in de noordelijke markten, drie jaar later heeft Manpower de positie definitief overgenomen. Dat blijkt uit deze grafiek:

image

Scandinavië: Jaaromzet Adecco, Manpower (in EUR, 2008-2012 YTD)

Noorwegen: het Zwitserland van Scandinavië
Sinds de eurocrisis zijn de conjunctuurverschillen tussen de Scandinavische landen groot. Finland is eurolid, Zweden en Denemarken geen eurolid, maar wel EU-lid en Noorwegen is geen EU-lid. De Noorse markt lijkt voor leveranciers van flexarbeid meer op de Zwitserse markt dan op de Zweedse of Deense. Dat blijkt als we de prestatie van het kleine Noorse dochtertje van Kelly Services naast dat van het veel grotere Adecco en Manpower leggen.

Scandinavië: Omzetgroei Adecco, Manpower en Kelly Services (in procenten, yoy), 2011 – Q3 2012

Scandinavië: Omzetgroei Adecco, Manpower en Kelly Services (in procenten, yoy), 2011 – Q3 2012

Kelly Services boekt al twee jaar omzetgroei in Noorwegen, terwijl de meeste andere Europese landen inmiddels al dubbelcijferige krimp vertonen.

Probleemmarkt?

Toch is de Scandinavische markt niet de vierde probleemmarkt van Adecco: De Zwitsers weten in 2012 een bescheiden groei te boeken. Bovendien is een groot deel van de groei van Manpower kunstmatig te noemen en te danken aan een herverdeling van de omzet van IT-merk Elan. De problemen zoals Adecco ondervindt in Frankrijk, Noord-Amerika en Japan heeft het niet in Scandinavië.

Hoeveel omzet concurrent Randstad uit Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken haalt, maakt het bedrijf niet bekend.

Geef een antwoord