Vacaturesite top 10: LinkedIn pleegt Kerstcoup

Vacaturemonitor, negatiefIk heb in de afgelopen maanden al vaker aangegeven dat LinkedIn op kousenvoeten de top 10 van grootste vacaturesites (op basis van vacaturevolume) naderde. En deze week is het dan zover; LinkedIn komt de top 10 binnen denderen. Waarmee nog maar eens duidelijk wordt dat LinkedIn (ook) een vacaturesite is. En Intermediair hiermee feitelijk aan het eind van haar levenscyclus is gekomen.

Het volume aan vacatureplaatsingen is ondanks de veel te hoge score als gevolg van de ‘verbetering’ aan Werk.nl  nog altijd 6,8% lager dan een jaar geleden. Het aantal unieke vacatures ligt ondertussen als gevolg van hetzelfde issue 9,6% hoger in vergelijking met dezelfde periode in 2011. Beide cijfers zijn in werkelijkheid sterk negatief.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 49 – 51). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 49 – 51). Bron: Jobfeed

Daar staat het; LinkedIn komt binnen op plek 9. En duwt daarmee freemium vacaturesite Joof.nl de top 10 uit. Waarmee nog maar weer eens aangegeven dat het tijdperk van de freemium vacaturesites grotendeels voorbij is. Tegelijkertijd is hiermee nog lang niet aangegeven dat het tijdperk van social media als vacaturesite is aangebroken; zoals bekend maakt een enkele zwaluw nog geen zomer.  Maar zo’n zwaluw is wel een indicatie, zeker als er in komende weken meerdere zwaluwen te zien zullen zijn.

Overigens staat Werk.nl weliswaar fier bovenaan de lijkt; maar dit is slechts het gevolg van een technisch issue naar aanleiding van de aanpassingen die aan Werk.nl zijn uitgevoerd in het vorige weekend. Over twee weken zijn de effecten hiervan uit de grafiek verdwenen en zal Werk.nl weer ver terugzakken.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Natuuurlijk blijft Werk.nl stijf aan de kop van de ranglijst staan met vanzelfsprekend verreweg het hoogste percentage negatief sentiment. Het effect van de uitzending van RTL nieuws is per direct zichtbaar in de social media buzz, waarbij overigens kan worden gesteld dat het daadwerkelijk negatieve sentiment nog aanzienlijk hoger ligt dan hier getoond. Zoals bekend kan Coosto niet overweg met ironie en sarcasme.

LinkedIn is niet meegenomen in bovenstaande opsomming omdat de social media buzz over LinkedIn als vacaturesite niet kan worden gesepareerd van de buzz over LinkedIn in zijn algemeen. Dit keer dus 9 in plaats van 10 sites.

Geef een reactie