ConQuaestor: De eerste detacheerder die zijn knopen telt?

ConQuaestor staat op het punt overgenomen te worden. Dat meldt Follow The Money op basis van anonieme bronnen. Volgens de site zouden de boekhoudkantoren KPMG en Grant Thornton de finance-consultancy in brokken willen overnemen. De meeste partners – ConQuaestor is een klassieke maatschap – zouden een voorkeur voor overname door Grant Thornton hebben. Drie partners echter zouden met KPMG in zee willen. Als de geruchten kloppen – en een woordvoerder van het bedrijf ontkent ze niet – is ConQuaestor de eerste detacheerder die sinds de misère zijn knopen telt.

En dat geeft iets aan over de slechte markt voor detachering en advies: Voor de vennoten moet het slikken zijn geweest dat er in 2011 na jaren van winstgevendheid plotseling break-even werd gedraaid en dientengevolge geen dividend werd uitgekeerd. Het is de vraag of er wel noodzaak tot het in de etalage zetten van ConQuaestor was geweest als 2012 een goed jaar bleek. Wij vermoeden dat de ‘Masters of Finance’ die het detacheringsbedrijf bezitten heel goed weten welk bedrag aan dividend er voor hen in het verschiet ligt. Als het resultaat van de laatste jaren maatgevend is, is het alleszins begrijpelijk:

Conquaestor: Omzet, waarvan resultaat na belastingen (in miljoenen EUR): 2007-2011

Conquaestor: Omzet, waarvan resultaat na belastingen (in miljoenen EUR): 2007-2011

Begin dit jaar meldde directeur Jan Bosman op deze site voor 2012 te mikken op ‘een stabilisering van de omzet’. Maar, zo voegde hij toe, ‘In verschillende sectoren zal het lastig blijven om verdere krimp tegen te houden.’

Gespleten persoonlijkheid
Vermoedelijk is de onenigheid van de partners gedreven door de verschillende marktcycli waar het bedrijf in opereert. ConQuaestor boekt de laatste twee jaren forse afzetgroei in de financiële sector: waren banken en verzekeraars in 2009 nog goed voor eenzesde van de omzet, twee jaar later was dat meer dan een kwart. Terwijl de finance-consultants hun omzet in die jaren zagen groeien, zag ConQuaestor in de (semi-)publieke en industriële sectoren in twee jaar tijd meer dan EUR 15 miljoen aan omzet verdampen.

Sinds de crisis staat ConQuaestor gespleten in de markt. De verschillen in prestatie tussen de finance-consultants en de rest zal ongetwijfeld geanimeerde partnervergaderingen hebben opgeleverd.

Lessen van de geschiedenis
Maar bijster creatief is de oplossing om te fuseren niet: de genoemde jagers zijn KPMG en Grant Thornton – beide accountancy’s die de (delen van) ConQuaestor graag aan hun ‘specialistische diensten’ verlenende dochterpraktijken willen toevoegen. Ironisch genoeg zou ConQuaestor – ooit zelf ontstaan na afstoting door PricewaterhouseCoopers in 2002 toen accountants hun adviesdiensten heel even als belangenverstrengeling zagen – weer terugkeren tot het stoffige vak waaruit het is voortgekomen: de accountancy…

Geef een reactie