Vacaturesite top 10: LinkedIn nog net in top 10

Vacaturemonitor, negatiefLinkedIn weet zich nog net voor de tweede achtereenvolgende week te handhaven in de top 10 van grootste vacaturesites (op basis van vacaturevolume), maar het is een narrow escape. Freemium vacaturesite Joof.nl kwam 12 vacatures tekort om terug te keren in de top 10 en daarmee LinkedIn weer naar de wachtkamer te verwijzen. Volgende week misschien beter?

Het volume aan vacatureplaatsingen is ondanks de veel te hoge score als gevolg van de ‘verbetering’ aan Werk.nl  maar liefst 10,1% lager dan een jaar geleden. Het aantal unieke vacatures ligt ondertussen als gevolg van hetzelfde issue 11,8% hoger in vergelijking met dezelfde periode in 2011. Vanaf volgende week is deze positieve vertekening uit de cijfers verdwenen en zien we weer het werkelijke beeld.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 50 – 52). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 50 – 52). Bron: Jobfeed

LinkedIn is afgezakt naar plaats 10 met een paar vacatures meer dan Joof.nl waardoor laatstgenoemde nog minimaal een week moet wachten om weer terug te keren in de Vacaturesite top 10. Overigens is het opvallend om te constateren dat LinkedIn met 1,0% marktaandeel de tiende plaats bezet waar vorig jaar een marktaandeel van 1,9% nodig was om die tiende plaatst te kunnen bezetten. Hoezo versnippering van het aanbod?

Vanaf volgende week zal Werk.nl niet langer de eerste plaats bezetten. Vanaf dat moment het effect van de aanpassingen van een drietal weken geleden uit de cijfers verdwenen en zal de site weer naar de tweede of derde plaats afzakken.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl staat afgetekend aan de kop van de ranglijst met vanzelfsprekend ook verreweg het hoogste percentage negatief sentiment. Het effect van de uitzending van RTL nieuws is per direct zichtbaar in de social media buzz, waarbij overigens kan worden gesteld dat het daadwerkelijk negatieve sentiment nog aanzienlijk hoger ligt dan hier getoond. Zoals bekend kan Coosto niet overweg met ironie en sarcasme.

LinkedIn is niet meegenomen in bovenstaande opsomming omdat de social media buzz over LinkedIn als vacaturesite niet kan worden gesepareerd van de buzz over LinkedIn in zijn algemeen. Wederom 9 in plaats van 10 sites dus.

Geef een reactie

1 Comment