Nationale Vacaturebank: overdaad schaadt

Nationale Vacaturebank vraagt mij bijzonder duidelijk of ik al dan geen toestemming geef om cookies op mijn computer te laten plaatsen:

Nationale Vacaturebank, overlay

Ik kan kiezen voor een heel grote, groene knop waarmee ik cookies accepteer, of voor een rode, vetgedrukte hyperlink waarmee ik cookies afwijs en daarmee een bezoek aan Nationale Vacaturebank onmogelijk maak. De symboolfunctie (groen versus rood) is overduidelijk evenals de ‘informatie’ om de ‘juiste’ keuze te kunnen maken.

Maar als ik kies voor de laatste optie gebeurt er iets vreemds…

Ik krijg dan namelijk dit te zien:

Nationale Vacaturebank, overlay 2

En zo gaat Nationale Vacaturebank naadlloos over van informatie in colportage. Volgens mij was die vetgedrukte rode hyperlink echt duidelijk genoeg. En  waarom kan ik nu ineens alleen maar voor Ja en niet meer voor Nee kiezen?

Overdaad schaadt.

En is het echt zo dat Nationale Vacaturebank onbruikbaar wordt zonder het accepteren van cookies? Da’s knap stom!

Geef een antwoord

9 Comments
 • Case
  says:

  Helemaal mee eens – en wat nog veel erger is, is dat ik zelfs als ik de eerste link klik (en toestemming geef) de site weigert te laden. Zonder de eerste “cookiestap” laadt de hele site niet (ook niet de hulp pagina of de contactpagina of de FAQ pagina). Zelfs bij het toestemming geven voor “derdencookies” blijft de boel hangen. Ik hoop dat nationalevacaturebank.nl eerdaags net zo obsoleet is als de dead media van vnumedia zelf. Wat een amateurs. Nationale vacaturebank my ass.

 • Macadelic
  says:

  Het is duidelijk dat NVB heel wat angstiger is voor de naleving van de cookiewet en dat men daarom kiest voor deze veilige optie. Begrijpelijk is ook dat men kiest voor dezelfde opzet in al haar recruitment sites.
  Wij weten natuurlijk niet hoe de dienstverlening precies in elkaar steekt. En het is natuurlijk zo dat wanneer men tracking pixels toestaat van werkgevers (om een eerlijk beeld te geven de respons) dat de site dan enkel kan functioneren met cookies aan. 

 • Bas van de Haterd
  says:

  Ja, dat is zo Marc. Net zoals jij (en ik op dit moment ook) wettelijk gezien in overtreding zijn. Ik geef je geen expliciete toestemming voor Cookies en helaas gebruiken o.a. jouw google analytics cookies die ‘niet noodzakelijk’ zijn volgens de wet en van derden, dus met je expliciet toestemming geven. Net als de tweet button, de Linkedin share button, de Facebook like button, etc. 
  Ik ben er ook te laat mee, heb gisteren mijn webbouwer aan de slag gezet, maar helaas is zo’n cookie muur wel nodig. 

  • Michel Rijnders
   says:

   De vraag van Marc is volgens mij niet of de opt-in nodig is, maar of de site onbruikbaar is zonder cookies. En dat is natuurlijk niet zo. Een cookiemuur is daarmee ook niet nodig; je kunt een bezoeker prima de site laten gebruiken zonder cookies te plaatsen.

    • Bas van de Haterd
     says:

     Sorry dat ik probeerde je vraag te beantwoorden, ik zal het niet meer doen. Het antwoord is natuurlijk hetzelfde, want om een volledig cookie vrije site te bouwen is kostentechnisch onhaalbaar, je kan de cookies van derden immers niet uitschakelen zonder dat voor iedereen te doen. Dus is de site onbruikbaar. Maar het zal niet meer gebeuren, ik zal niet meer pogen behulpzaam te zijn. 

     • Michel Rijnders
      says:

      Die kosten vallen wel mee. Het gaat er om dat je een versie of template aanbiedt zonder GA en/of sharebuttons in de meeste gevallen. Je kunt de cookies van derden prima persoonlijk in/uitschakelen. De reden dat het voor veel e-commerce websites ‘onhaalbaar’ is vanwege kosten is dat deze sites draaien op advertising (netwerken) die de advertenties targetten op bezoekers. Daarvoor hebben ze de cookies nodig en willen ze geen alternatief bieden vanwege de gemiste advertentie-inkomsten. Het ‘bouwen’ zelf is dus niet zo duur.

      • Bas van de Haterd
       says:

       Zoals ik al zei: belachelijk duur dus voor mensen waar je geen cent aan kan verdienen om hele aparte templates te maken. Immers kan je deze mensen ook geen eerder bekeken vacatures of zo geven. Je kan ze niet bedienen op hun vakgebied (niet automatisch tenminste), dus de kans dat ze iets vinden is ook marginaal. Inderdaad, ze kunnen solliciteren want gelukkig zijn die cookies buiten de wet gebleven, maar de kosten wegen dus nooit tegen de baten op. 

       • Michel Rijnders
        says:

        “De kans dat ze iets vinden is ook marginaal” is wel wat overdreven. Hiervoor is nu juist het onderscheid voor functionele cookies gemaakt. Dit begrijpt NVB ook, want de cookies die je noemt plaatsen ze zelf onder functionele cookies. Het vacature zoekproces zal zonder cookies nauwelijks verschillen van hoe het nu geboden wordt. En ook niet belachelijk duur zijn. Daarbij hoop ik niet dat NVB de gebruikers ziet als mensen waar je geen cent aan kan verdienen, dat is hun bestaansrecht immers.