Het Amerikaanse uitzendjaar 2012 in beeld

De American Staffing Association (ASA) publiceert wekelijks haar updates van de uitzendindex en daarmee kan vandaag het Amerikaanse uitzendjaar 2012 worden afgesloten. En dan is het goed om het afgelopen jaar te vergelijken met voorgaande jaren; te prefereren in een grafiekje. Zoals onderstaande:

Uitzendindex VS, week 1, 2009 – week 52, 2012. Bron: ASA

Uitzendindex VS, week 1, 2009 – week 52, 2012. Bron: ASA

En zo blijkt dat 2012 een beter jaar is geweest dan 2011, met vooral in het tweede kwartaal van het jaar een relatief sterke groei. Na de zomerperiode neemt dat verschil weer geleidelijk af, maar blijft nog altijd ruim boven het niveau van 2011. De jaren 2010 – 2012 onderscheiden zich in positieve zin van het rampjaar 2009 toen als gevolg van de financiele crisis de uitzendbranche in een soort ijstijd was beland.

De groei van de Amerikaanse uitzendbranche lijkt vooral te worden gevoed door een sterke toename van tijdelijke banen op de arbeidsmarkt van de VS. Deze toename is zelfs zo sterk dat daarmee de de volledige groei van diezelfde arbeidsmarkt kan worden verklaard. Het aantal fulltime banen is na de ineenstorting als gevolg van de financiele crisis niet meer toegenomen.

Het wordt interessant om te zien hoe de uitzendindex zich in 2013 gaat ontwikkelen. Kan er voor het vierde achtereenvolgende jaar een groei van de branche worden gerealiseerd? En indien dat het geval is, komt de index dan weer eens boven de 100? Deze grens is voor het laatst (in de verkeerde richting) doorbroken in eind 2007, vlak voordat de volledige ineenstorting van de Amerikaanse uitzendbranche begon.

Geef een antwoord