De CapGemini-consultant: een grijze man in een gouden kooi met een licht koutje?

Logo en logotype CapgeminiDirecteur Jeroen Versteeg van CapGemini Nederland maakte vandaag in het Financieele Dagblad bekend een loonoffer te vragen aan 400 van zijn werknemers. Het is een vrijwillig offer – wie niet meewerkt kan een ‘herscholing en heropleiding’ tegemoetzien, meldde Versteeg in een interview met RTL-Z.

Volgens Versteeg in datzelfde interview gaat het niet om oudere werknemers die onrendabel zijn. ‘Het gaat niet over oud, het gaat niet over te veel verdienen, het gaat over scheefgroei. […] Wij willen onze positie als marktleider versterken. Wij zijn geen dinosaurus.’

Geen dinosaurus, maar oud? We hebben het jaarverslag erop nageslagen. De gemiddelde consultant in de Benelux is een man, zit al meer dan 9 jaar bij de organisatie, is ouder dan 40 en kampt met een voor het bedrijf relatief hoog ziekteverzuim. Volgens Versteeg zou het voor zijn loonoffer niet om de ‘oudere’ werknemer gaan, maar om de scheefgroei in de markt. Maar wat er bij CapGemini precies scheef is gegroeid, is bij het management al langer bekend. De reorganisatie dateert van juni 2012. Maar al in 2011 en eerder presteerde Nederland in het HR-jaarverslag magertjes.

Zie het bewijsmateriaal na de klik.

Mannen
CapGemini Benelux trekt relatief weinig vrouwen aan. Het percentage vrouwen dat in Nederland bij het bedrijf werkt is lager dan 25%. Op vrouwen in managementfuncties scoort CapGemini Benelux zelfs het laagst van het bedrijf: 8,7% van de manegementposities in het bedrijf is in handen van een vrouw.

Jaarverslag CapGemini 2011: p. 43/44.

Jaarverslag CapGemini 2011: p. 43/44

Grijze mannen
Die CapGemini-man is gemiddeld 34,5 jaar oud. In de Benelux echter is de gemiddelde leeftijd hoger dan 40 jaar.

Jaarverslag CapGemini 2011, p. 43.

Jaarverslag CapGemini 2011, p. 43.

Grijze mannen in een gouden kooi
Volgens het jaarverslag werkt de gemiddelde CapGemini-consultant slechts 4,5 jaar bij het bedrijf. Zo niet in de Benelux. Hier zijn de consultants gemiddeld langer dan 9 jaar loyaal aan het bedrijf.

Jaarverslag CapGemini 2011: p. 43.

Jaarverslag CapGemini 2011: p. 43.

Kuchende grijze mannen in een gouden kooi
De gemiddelde CapGemini-consultant is 2,6 procent van zijn werktijd afwezig. Dat is geen opzienbarend percentage, maar in de Benelux ligt het toch een tikkie hoger dan elders, met 3,6%. Op zijn Poolse collega na is de Nederlandse IT’er het meest zwakjes van alle CapGemini-consultants.

Jaarverslag CapGemini 2011: p. 55.

Jaarverslag CapGemini 2011: p. 55.

Kuchende grijze mannen in een gouden kooi zonder dossier
Volgens Versteeg krijgt wie geen deel van zijn salaris wil inleveren geen ontslag. In de WW vallen is voor hem geen alternatief. Zou het komen omdat het bedrijf geen dossiers heeft opgebouwd? In het eigen jaarverslag omschrijft CapGemini de kennis die het bedrijf heeft over zijn eigen workforce als uitstekend: 91% van de werknemers onderging een ‘performance review’. In Europa is dat percentage 100% – met uitzondering van…[zucht]:

Jaarverslag CapGemini 2011: p. 47.

Jaarverslag CapGemini 2011: p. 47.

En dat laatste is ongelooflijk. CapGemini heeft in Nederland dubbel zo lang de tijd gehad om de eigen workforce frisjes te houden – een dossier opbouwen voor niet declarabele werknemers die meer dan 9 jaar aanblijven moet eenvoudiger zijn dan voor jobhoppers – maar in plaats daarvan lijkt het management te hebben afgewacht. Of dat zo is, moet uit de financiële cijfers blijken.

Morgen een analyse van de financïële prestatie van CapGemini in Nederland…

Geef een antwoord

1 Comment