Eurostat: werkloosheid november stijgt naar 11,8%

Logotype EurostatHet werkloosheidspercentage in Euroland is in november 2012 gestegen naar 11,8%. Een jaar geleden was de werkloosheid nog 10,7%. Het lijkt er dus op dat we in december zeer dicht tegen de onwaarschijnlijk hoge grens van 12% werkloosheid uit gaan komen. Onwaarschijnlijk hoog vanuit ons perspectief wel te verstaan, want sommige landen kunnen slechts dromen van zo’n werkloosheidspercentage.

En daaronder vallen vrijwel alle PIIGS-landen waarbij koploper Spanje ondertussen op 26,6% is aangekomen; een stijging van 0,4% ten opzichte van oktober. Griekenland loopt 2 maanden achter met haar rapportage; de werkloosheid in dit land staat op 26,0% voor september wat een stijging betekent van 0,6% ten opzichte van augustus. Portugal blijft staan op 16,3% terwijl Ierland daalt naar 14,6%. Alleen Italie zit van de vijf PIIGS-landen onder het Euroland gemiddelde en blijft staan op 11,1%. Ondertussen op de voet gevolgd door Frankrijk waar de werkloosheid naar 10,5% is gestegen. Ik denk dat we niet ver weg zijn van een PIIGSF combinatie…

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje) getoond. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – november 2012). Bron: Eurostat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – november 2012). Bron: Eurostat

Griekenland en Spanje lijken niet langer een functionerende economie te hebben. En daarmee is ook de arbeidsmarkt niet langer functioneel. Hoe de Griekse en Spaanse samenlevingen deze situatie kunnen trekken, is voor mij uberhaupt een raadsel. Een werkloosheid ruim boven de 25% is volstrekt onvoorstelbaar.

Als we naar de jeugdwerkloosheid kijken, wordt het beeld overigens nog veel erger. Griekenland staat (voor september!) op een ongekend niveau van 57,6%. Spanje blijft hier nauwelijks bij achter met 56,6%; gevolgd door Portugal met 38,7%, Italie met 37,1% en Ierland met 29,7%. Ter vergelijking, volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 9,7% (een daling van 0,1%??); na Duitsland (8,1%) en Oostenrijk (9,0%) is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie

3 Comments