Britse overheidsvraag naar arbeid na 4 jaar weer in de lift

Na vier jaar crisis is er een eerste teken van hoop voor overheidsleveranciers. De vraag van Britse overheden naar vaste en flexibele arbeid groeit weer. Dat blijkt uit cijfers van Hays Plc, marktleider in de Britse recruitmentmarkt. De groei volgt na een kleine vier jaren waarin Hays aan de publieke sector ontleende omzetten ongekend krompen.

De Britse arbeidsmarkt heeft veel gelijkenis met de Nederlandse: De vraag naar flexibel personeel is ook bij gemeenten en departementen ingeburgerd en ook Britse overheden zijn sinds 2009 fors gaan besparen. Vanwege de omvang van de publieke praktijk van Hays vielen de prestaties van het bedrijf de afgelopen jaren vaak tegen. Het tij is gekeerd, nu de Britse overheidsrecruiter de best presterende praktijk van het bedrijf is.

Omzetgroei (in %, jaar-op-jaar) Hays Britse Publieke Sector en omzetgroei Hays Groot-Brittannië.

Omzetgroei (in %, jaar-op-jaar) Hays Britse Publieke Sector en omzetgroei Hays Groot-Brittannië.
Cijfers Q2-2010 en Q4-2010 ontbreken. Hays gebroken boekjaar loopt van 1 juli tot 31 juni.

Opkrabbelen
In de Britse publieke sector zette Hays Plc in boekjaar 2012 GBP 54 miljoen om (EUR 64 miljoen). Tussen boekjaar 2009 en 2012 verdampte de helft van de omzet van Hays in de Britse publieke sector.

Of ook de vraag van Nederlandse overheden naar arbeid zal toenemen, moet nog blijken. De laatste jaren kampte veel overheidsleveranciers met dubbelcijferige omzetdalingen, margeverdamping en een hoge leegloop.

Krimp
De commerciële vraag naar vast en tijdelijk personeel krimpt opnieuw. Hays Plc ziet zijn omzet in recruitment al drie kwartalen krimpen. Het meest recente kwartaal stijgt de vraag naar interimmers nog maar met 1 procent – ook die markt stevent af op een tweede dip.

Geef een reactie