Vacatures per regio: West-Nederland kwakkelt

Vacatures per regioGewoon omdat het kan; weer eens een keer een overzicht van de ontwikkeling van het volume aan unieke vacatures per regio. Het is tenslotte altijd interessant om te zien hoe deze ontwikkeling in de verschillende delen van Nederland verloopt. Althans, ik vind dat bijzonder interessant.

Hoewel West-Nederland per hoofd van de beroepsbevolking nog altijd de meeste vacatures heeft is in de periode 2008 – 2012 het vacaturevolume in deze regio alleen maar gekrompen. En daarmee is West-Nederland de enige van de vier Nederlandse regio’s waar dit heeft plaats gevonden.

In onderstaande grafiek zijn de veranderingen in het volume aan unieke unieke vacatures per CBS-regio weergegeven. Er zijn vier CBS regio’s die als volgt zijn verdeeld:

  • Noord-Nederland: Drente, Groningen en Friesland
  • Oost-Nederland: Gelderland, Overijssel en Flevoland
  • Zuid-Nederland: Limburg en Noord-Brabant
  • West-Nederland: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland

En dat geeft het volgende beeld:

image

Gemiddeld (52-weeks) vacaturevolume, week 1, 2008 – week 1, 2013. Bron: Jobfeed
Op de cijfers over 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

De scherpe daling in 2008 is de directe impact van de financiele criris, waardoor alle regio’s een krimp van tussen de 10% – 15% van het volume aan unieke vacatures laten zien. Maar vanaf begin 2009 ontwikkelen die vacaturevolumes zich bepaald niet gelijk in de verschillende regio’s. Want waar Noord- en (later) Zuid-Nederland en zeer voorspoedig herstel laten zien, zakt Oost-Nederland nog veel verder weg. Tot een krimp van bijna 20%. Pas in de eerste helft van 2010 is er sprake van een herstel.

Tegen die tijd zijn Noord- en Zuid-Nederland alweer bijna het niveau van 2008. Sterker nog, deze twee regio’s knallen in de tweede helft van 2010 en eerste helft van 2011 keihard door om zelfs boven de +10% uit te komen vergeleken met het vacaturevolume van 2008. Om vervolgens wel weer zeer fors in te zakken. Ondertussen is Noord-Nederland alweer onder die nulgrens van 2008 gedoken; op weg naar verdere krimp. Maar dat is nog altijd zeer gunstig al we naar Oost- en West-Nederland kijken. Waarbij vooral West-Nederland de meest droevige indruk achterlaat. Want niet alleen is deze regio nooit meer op het niveau van 2008 gekomen, ondertussen is de lijn alweer bijna op de -10% grens terecht gekomen. Waarmee de regio met het grootste vacaturevolume in Nederland de slechtste performer sinds die financiele crisis is.

Het lijkt nog slechts een kwestie van weken voordat ook Zuid-Nederland weer onder het niveau van 2008 gaat duiken. Waarmee alle regio’s in een krimp terecht zijn gekomen. Gezien de gestaag stijgende werkloosheid in Nederland is dit natuurlijk geen verwonderlijke situatie. Het is eerder opvallend te noemen dat het vacaturevolume niet op een veel lager niveau staat in vergelijking met 2009 – 2010, aangezien de werkloosheid op dit moment aanzienlijk hoger is dan ten tijde van het dieptepunt van het vacaturevolume. Een merkwaardige situatie.

Een andere manier om naar de ontwikkeling het vacaturevolume te kijken is door het aantal vacatures als een percentage van de beroepsbevolking (werkzaam en werkloos) te tonen. En dan krijgt je het volgende beeld:

Gemiddeld (52-weeks) vacaturevolume als percentage van de beroepsbevolking, week 1, 2008 – week 1, 2013.. Bron: Jobfeed, CBS

Gemiddeld (52-weeks) vacaturevolume als percentage van de beroepsbevolking, week 1, 2008 – week 1, 2013.. Bron: Jobfeed, CBS

De Y-as toont dus het percentage vacatures per hoofd van de beroepsbevolking. Met andere woorden; 0,33% betekent dat er 1 vacature per 300 personen in de beroepsbevolking is; 0,2% betekent 1 vacature per 500 personen in de beroepsbevolking.

Wat mij betreft een buitengewoon interessant beeld. Hieruit blijkt tenslotte dat het in West-Nederland het aantal vacatures per hoofd van de beroepsbevolking bijna twee keer zo groot is in vergelijking met Noord-Nederland. Een formidabel verschil; hoewel dit verschil zich gedurende de looptijd van de grafiek wel wat heeft verkleind. Geen wonder; hert vacaturevolume in West-Nederland is op geen enkel moment ten opzichte van 2008 gegroeid terwijl Noord-Nederland in de tweede helft van 2010 wel in de zwarte cijfers terecht kwam. Verder is duidelijk dat het aantal vacatures per hoofd van de beroepsbevolking in Zuid-Nederland over de meetperiode steeds dichter bij het percentage van West-Nederland is gekomen.

Geef een reactie