Vacaturesite top 10: gedoe in onderste regionen

Vacaturemonitor, negatiefDe spanning in de vacaturesite top 10 beperkt zich tot de onderste regionen. Nadat in voorgaande weken achtereenvolgens LinkedIn en Joof.nl zich in de top 10 hadden genesteld is het deze keer de beurt aan DOVAjobs. Deze vacature-aggregator van Randstad is natuurlijk een oude bekende, maar was enige tijd afwezig door de sturm und drang van voornoemde sites.

Het volume aan vacatureplaatsingen ligt ondertussen maar liefst 34,8% lager dan in dezelfde periode een jaar geleden; het aantal unieke vacatures ligt 12,9% lager. Dat zijn serieuze verschillen met vorig jaar waarbij moet worden aangetekend dat de eerste twee maanden van 2012 nog redelijk goed verliepen; vanaf maart kwam de klad er in (vergeleken met 2011).

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 52 – 2). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 52 – 2). Bron: Jobfeed

Het was al een beetje verwacht maar deze week is het dan ook echt gebeurd; DOVAjobs is terug in de top 10. Weliswaar op de laatste plaats, maar alle begin is moeilijk. De vraag is natuurlijk hoelang de vacature-aggregator van uitzender Randstad het gaat uithouden want LinkedIn en Joof.nl zullen deze verbanning niet zonder slag of stoot laten passeren. Het zal nog lang onrustig blijven in de onderste regionen van de top 10; zoveel lijkt wel zeker.

Overigens vraag ik me af hoelang Jobselectie nog deel blijft uitmaken van de top 10. Deze voormalige freemium vacaturesite is geleidelijk maar onverbiddelijk aan het afglijden en lijkt een serieuze kandidaat om binnen afzienbare termijn de top 10 van de ranglijst voorgoed te verlaten.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

 

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl staat nog altijd afgetekend aan de kop van de ranglijst met vanzelfsprekend ook verreweg het hoogste percentage negatief sentiment. Het effect van de uitzending van RTL nieuws is per direct zichtbaar in de social media buzz. Vanaf volgende week is dit effect verdwenen, maar het is slechts een kwestie van tijd tot het volgende probleem met Werk.nl zich aandient waardoor de site wederom een hoofdrol, in negatieve zin, voor zich zal opeisen. Gelukkig zal dit vanaf 2015 niet langer het geval zijn…

Geef een antwoord