Michael Page Nederland: verder dalende brutowinst

De vraag naar recruitment blijft sterk dalen in Europa. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Michael Page. De brutowinsten die het bedrijf op het continent haalde, daalden in het vierde kwartaal van 2012 met 10 procent jaar op jaar.

De grootste Europese dochterpraktijken van Michael Page zijn die in Frankrijk en Duitsland, die jaar op jaar een krimp van respectievelijk 12 en 17 procent rapporteerden. Over de resultaten van het Nederlandse Michael Page meldde topman Steve Ingham dat die ‘have been similarly affected.’ Van de Nederlandse, Italiaanse, Spaanse en Zwitserse dochterbedrijven geeft het bedrijf sinds dit jaar geen cijfers meer prijs. We kunnen slechts concluderen dat Michael Page Nederland waarschijnlijk tussen 12 en 17 procent krimp rapporteert.

Organische omzetgroei (in %, yoy) Michael Page Nederland Q1-'08 -Q3-'12.

Organische omzetgroei (in %, yoy) Michael Page Nederland Q1-’08 -Q3-’12.

Als deze schatting klopt, komt de opgetelde brutowinst van 2012 iets lager uit dan in 2011: op EUR 23 miljoen.

Nieuwe rapportage
De vernieuwde rapportage van Michael Page volgt op een periode waarin het bedrijf zijn eigen management drastisch heeft opgeschud. Vorig voorjaar sneed CEO Steve Ingham – tot dan toe de bewaarder van de holding, op veilige afstand van de operaties van het mondiale bedrijf – een complete Europese managementlaag weg. Fransman Charles-Henri Dumon, verantwoordelijk voor Europa ruimde het veld, samen met twee andere boardleden en de CFO.

‘Verrukt’ over de reorganisatie
Daarmee heeft Michael Page één echelon van Franse managers uit het bedrijf verwijderd. Of die reorganisatie van de Europese organisatie een beetje beviel?, zo viste een analist na afloop van de presentatie gisteren. Daarop reageerde Ingham bijkans huppelend van vreugde:

Ja. Het ging erg gladjes. We sneden een management-team weg, een laag die nergens anders in ons wereldje bestond. Het was één persoon in onze operatie, met een team ter ondersteuning van die persoon op het gebied van financiën, IT, en marketing. Het team onder die persoon stond absoluut klaar om de taken en verantwoordelijkheden van hem over te nemen. […] En ik moet zeggen voor de eerste keer in mijn werkervaring bij deze Groep, die zo’n 26 jaar omspant, dat we nu allemaal sterk als één team opereren, met één visie voor de Groep. En dat is erg inspirerend. Ik ben verrukt met de wijze waarop het Europese management aan het werk is. […] Nu hebben alleen nog een betere markt nodig om van te profiteren.

Europa geen zwart gat meer 
Hoewel Ingham lyrisch is over zijn Grote Continentale Schoonmaak, is Europa voor Michael Page de enige regio die zich slechter ontwikkelt dan vorig kwartaal. De angst dat Europa de rest van de wereld meetrekt in een nieuwe mondiale recessie wordt niet door de cijfers van Michael Page ondersteund. Alleen de Europese markten zagen hun brutowinst instorten – alle andere markten vonden de weg omhoog. Zelfs de Britse markt zag na vier jaren ‘van omzetdaling maar van uitstekende winstgevendheid’ (in de woorden van Ingham) kwartaal op kwartaal de omzet weer stijgen, zelfs in de publieke sector.

Geef een reactie

2 Comments