CareerSonar: volstrekt overbodig

Logotype CareerSonarEn we hebben er weer een online referral toepassing bij: CareerSonar. Dit is er overigens eentje met een bijzondere boodschap; schijnbaar bedoeld om haar bezoekers een zodanig schuldgevoel aan te praten dat ze gebruik gaan maken van CareerSonar: Friends don’t let friends use job boards. Hoewel deze boodschap uiteindelijk nergens op blijkt te slaan.

Natuurlijk is CareerSonar gebaseerd op social, waarbij Facebook een prominente plaats lijkt in te nemen. Sterker nog, CareerSonar is een Facebook app… O jee, dat klinkt ook per direct een beetje als een LinkedIn kloontje, en met LinkedIn kloontjes is het tot op heden niet goed afgelopen. Net als met online referral toepassingen trouwens…

Eens kijken of CareerSonar een uitzondering is.

De homepage
Dit is de homepage van CareerSonar:

image

CareerSonar zegt eigenlijk dat ik banen kan ontdekken via de connecties van mijn sociale netwerken. Een omgekeerd referral proces dus. Waarbij ik blijkbaar al weet voor welke bedrijven ik wil werken. Maar CareerSonar lijkt ook banen te beloven via een functie die zij Sonar noemen; ongetwijfeld is er een of andere vacature-aggregator aangesloten bij het (volledig) ontbreken van enige zinnige informatie bij mijn ‘vrienden’.

Als ik op de Connect with Facebook knop klik krijg ik achtereenvolgens een autorisatie van Facebook te zien en vervolgens ook de vraag of ik LinkedIn wil toevoegen. Als derde stap komt de eerder gemelde Sonar functie naar voren:

image

Dit is inderdaad de achtervang van CareerSonar. Als mijn connecties (0 in LinkedIn, 28 in Facebook) niets opleveren dan is er altijd nog wel een of andere vacature-aggregator (in dit geval Indeed) die met plezier de lege plekken opvult met vacatures.

CareerSonar heeft blijkbaar alleen een deel met Indeed voor vacatures in de VS, want volgens Sonar kan ik alleen een locatie in Amerika opgeven. Geen enkel probleem. Als ik hiermee klaar ben krijg ik met dashboard te zien:

image

Dit is echt aandoenlijk. Ik word gevraagd om bij de 9 (van de 28) Facebook connecties een bedrijf toe te voegen!. Hoe verzin je het? Daarmee is ook meteen de redelijke zinloosheid van CareerSonar weergegeven als het om het vinden van bedrijven/banen gaat binnen Facebook. Maar dat mag nauwelijks een verrassing zijn. Met daarbij de vraag; welke toegevoegde waarde biedt CareerSonar boven Graph Search als we uitsluitend naar Facebook kijken? Ik schat in dat die toegevoegde waarde in de buurt van de 0% komt te liggen.

Verder krijg ik dus banen te zien via Indeed. Zeer onderscheidend natuurlijk… Waarbij CareerSonar bij elke vacature mij smeekt om meer ‘vrienden’ toe te voegen om zo mijn netwerk te vergroten.

Conclusie
Een enkeltje Deathpool. Zo is CareerSonar het best te karakteriseren. Meer valt er over deze site echt niet te zeggen. Behalve dan dat ik van de boodschap Friends don’t let friends use job boards helemaal niets begrijp. Want mijn ‘vrienden’ doen helemaal niets…

Geef een reactie

2 Comments