Manpower België stort in diepe krimp

Wat is er met Manpower België aan de hand? Niet alleen in de Nederlandse markt presteren de Amerikanen zwaar onder de markt, ook in de andere lage landen België en Luxemburg is er sprake van een instorting. Manpower België presteerde tot de zomer van 2012 boven de markt, maar in het derde kwartaal kromp de omzet van Manpower met 11 procent – veel slechter dan zijn rechtstreekse concurrenten. Dat blijkt uit een vergelijking die wij maakten van de Belgische HR-dienstverleners.

Organische omzetgroei grote uitzenders in België , Q1 2011 – Q3 2012

Organische omzetgroei grote uitzenders in België , Q1 2011 – Q3 2012

De Belgische markt wordt gedomineerd door de twee Nederlandse spelers Randstad en USG People. In België bezet Manpower de vierde plaats met een jaaromzet van ruim EUR 300 miljoen. Dat is grofweg de helft van wat USG People in België omzet, wat weer grofweg de helft is van wat marktleider Randstad er weet te draaien.

Waarom Manpower in België plotseling onderpresteert is onduidelijk. Volgende week woensdag presenteert het bedrijf zijn jaarcijfers.

 

Marktaandeel grote uitzenders in België, 2011

Marktaandeel grote uitzenders in België, 2011

Adecco rapporteert geen aparte Belgische omzetcijfers, maar zette in 2011 EUR 450 miljoen om in België – het vaderland van topman Patrick de Maeseneire. Daarmee bevindt zich Adecco exact in het midden van concurrenten USG People en Manpower.

Marktleiders op terugtocht
Overigens verliezen de grote spelers ook in de volwassen Belgische arbeidsmarkt rap marktaandeel. Waren de huidige drie grootste spelers (Randstad (inclusief Vedior), USG People en Adecco) in 2007 nog goed voor 54% marktaandeel in België, in 2011 is daar 3,4 procentpunt van verdampt. Hadden de marktleiders in de crisisjaren marktconform gepresteerd, dan hadden ze nu EUR 170 miljoen meer omgezet. Die omzet is nu naar innovatievere mkb-spelers in de Belgische markt gevloeid.

Marktaandeel grote uitzenders in België, 2007

Marktaandeel grote uitzenders in België, 2007

Volgens een prognose van Staffing Industry Analysts kromp de Belgische markt in 2012 met 2 procent.

Adecco rapporteert slechts kwartaalcijfers over de Benelux. Volgende week analyseer ik de Benelux-cijfers van de Grote Vier.

Geef een reactie

2 Comments